Проблеми та подальші кроки до приватизації об’єктів електроенергетики обговорювали під час круглого столу народні депутати, представники уряду, Фонду державного майна, експерти. Організатори заходу: Спеціальна контрольна комісія Верховної Ради з питань приватизації та Фонд Східна Європа — програми «RADA: підзвітність, відповідальність, демократичність».

Член парламентської спеціальної комісії Дмитро Андрієвський наголосив, що під час приватизації підприємств енергетичної галузі відбулося багато негативних процесів. Зокрема, це фальшиві банкрутства, виведення активів зі статутних фондів і, навпаки, створення паралельних підприємств, куди ці активи продавалися.

На думку народного депутата Віталія Немілостівого, приватизація в цій галузі має відбуватися. Також мають виконуватися вимоги європейського співтовариства щодо третього енергопакету. «Ми маємо прийти до тих правил, які діють в цивілізованому світі. Але в нас відбувається концентрація енергетичних об’єктів у певних руках», — сказав він.

Парламентарій нагадав: нещодавно Верховна Рада прийняла постанову, згідно з якою Кабмін і РНБО мають проаналізувати стан справ на підприємствах і галузях з дуже великою концентрацією іноземного капіталу, та підготувати пропозиції і висновки.

Заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Вадим Улид також вважає, що в нинішній ситуації приватизація енергетичних об’єктів є необхідним кроком. Це, за його словами, дасть змогу залучити інвестиції на переоснащення, модернізацію обладнання, оскільки майже 80 відсотків електричних мереж, які нині експлуатуються, вже відпрацювали свій ресурс. А на реконструкцію потрібні дуже великі кошти. Тому сьогодні, підкреслив Вадим Улид, в енергетику непогано було б залучати стратегічного інвестора, який не тільки вкладатиме гроші в покращення технічного стану компаній, а й запровадить нові технології.

Важливо, наголосив урядовець, що українська енергосистема рухається до інтеграції в систему країн Європи. Це дасть змогу створити спільний ринок з країнами ЄС, вільно залучати інвестиції, використовувати експортний потенціал. Також це потребуватиме запровадження євростандартів до роботи компаній, технічних показників, якості послуг та електроенергії.

Він повідомив, що міністерство погодило пропозиції Фонду держмайна стосовно переліку компаній, які заплановані для приватизації в цьому році. Це, зокрема, акції енергопостачальних компаній із Запоріжжя, Миколаєва, Тернополя, Харкова, Хмельницького, Черкас та Донбасу.

В. Улид нагадав, що торік був ухвалений закон, який передбачає з липня 2017 року реформування ринку електроенергії. Державні обленерго будуть розділені: одні займатимуться передачею електроенергії, інші — її постачанням.