Ранкове засідання 12 червня

На початку засідання депутати обмінялися думками з приводу політичної ситуації. Комуністи висловили стурбованість занепадом агропромислового комплексу, пов’язаним із кризою в нашій країні, соціалісти занепокоєні тим, що Президент зневажає Конституцію. А от представники Партії регіонів нагадали, що погодилися на дострокові вибори тільки за умови дотримання букви закону. Багатьох народних обранців хвилює ситуація із ЦВК.

— Один із найбільших негараздів в Україні — повна дискредитація інститутів держави, інститутів влади, — сказав Голова Верховної Ради. — Це загроза для нас. Нині підірвано авторитет інститутів Президента, парламенту, суду, прокуратури. Як людина може довіряти державі? Про яку Конституцію можна говорити, якщо Конституційний Суд нині не існує?

Олександр Мороз висловив переконання, що робота ЦВК блокується Президентом для того, щоб не дати можливості прийти до сесійної зали людям, які продовжують списки БЮТу і «Нашої України». За його словами, таких бажаючих більш як 600 осіб. Голова Верховної Ради наголосив, що він і Прем’єр-міністр підписувалися за те, що перевибори можливі лише на законних підставах. А створити ці обставини має той, хто брав на себе це зобов’язання. Поки що домовленості не дотримуються, каже Голова Верховної Ради.

Далі Олександр Мороз зачитав список народних депутатів із БЮТу, які власноруч написали заяви про вихід із фракції. Вони були присутніми на засіданні Верховної Ради, і це дає підстави вважати, що ці люди дійсно хочуть скласти депутатські мандати. Усього було зачитано 51 заяву. У них депутати просять виключити їх з фракції, щоб «надати Президенту додаткові підстави для розпуску парламенту». Проголошуючи кожну заяву окремо, Олександр Мороз зауважував найдрібніші помилки, допущені при написанні тексту, закликаючи екс-парламентаріїв виправити їх, адже мова йде «про історичний документ». Прізвище лідерки блоку в переліку заяв не прозвучало. Як зазначив голова парламенту, її документ набраний на комп’ютері, а самої Юлії Тимошенко в сесійній залі не було. Тож, дотримуючись процедури, оголосити її заяву не було змоги.

Потім народні депутати розглянули деякі проекти законів. Зокрема, прийняли у першому читанні зміни до закону про спеціальний режим інноваційної діяльності технологічних парків, який передбачає перереєстрацію інноваційних та інвестиційних проектів, скасування державної реєстрації проектів у разі недодержання умов їх реалізації, функціонування комісії з організації діяльності технологічних парків та інноваційних структур інших типів. Також у першому читанні прийнято проект закону про внесення змін до деяких законів. Так, Держприкордонслужба, органи Мінпраці та Державної служби зайнятості будуть надавати інформацію для забезпечення дієвого контролю за реалізацією програм соціального захисту населення. Також народні обранці учора доповнили перелік інфекційних хвороб, щеплення проти яких є обов’язковими, такими захворюваннями, як гепатит Б, гемофільні інфекції та сказ, а також удосконалили систему контролю за якістю та безпечністю медичних імунобіологічних препаратів.

У сесійній залі вчора привітали із днем народження народних депутатів Інну Вершиніну, Ігоря Мітрошкіна та Олексія Плотнікова (на знімках — зліва направо).