Питання про можливість запровадження військового стану на Донбасі залишається актуальним. Про це заявив на брифінгу в парламенті керівник фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв. За його словами, прийнятий парламентом закон щодо боротьби з тероризмом дає змогу координувати зусилля CБУ, внутрішніх військ і Нацгвардії, щоб реально протидіяти терористичним угрупуванням, які нині діють на Донбасі. Однак рішення про те, чи запроваджувати військовий стан у Донецькій та Луганській областях, ухвалюватиме новообраний президент, РНБО, а в разі його схвалення — потім його має затверджувати парламент упродовж 48 годин.
«Цей закон є проміжним варіантом між АТО і запровадженням військового стану, — сказав С. Соболєв. Цей закон буде негайно підписаний головою парламенту і в. о. Президента України і набере чинності». До того ж він відзначив, що Верховна Рада України вже проголосувала за фактично всі законопроекти, необхідні для сприяння та підтримки Збройних Сил.
Лідер фракції «Батьківщина» також наголосив, що уряд своєчасно, незважаючи на проблеми з виконанням цьогорічного бюджету, вніс до Верховної Ради законопроект про основи бюджетної політики на 2015 рік (Бюджетну резолюцію). Сергій Соболєв прогнозує досить жваве обговорення Бюджетної резолюції, зокрема, щодо податку на нерухомість, який пропонується перераховувати до державного бюджету. Однак фракція «Батьківщина» вважає, що цей податок завжди має залишатися у місцевих бюджетах.
Щодо змін до закону про вибори народних депутатів України, Соболєв висловив думку, що наступні перегони не можуть відбутися без нового закону, який передбачатиме нову пропорційну основу. На погляд парламентарія, вибори за чинним законом призведуть до того, що 1/4 округів не матимуть народних обранців. «І це вже не участь чи неучасть окремих територій у виборах, а окремі території взагалі не будуть представлені у парламенті», — зауважив Соболєв. Водночас, за його словами, нині у Верховній Раді немає погодженого проекту змін до виборчого закону. Лише зареєстровано три проекти змін, однак жоден із них не підтримує більшість народних депутатів.
С. Соболєв також заявив, що фракція «Батьківщина» готова до дострокових парламентських виборів. Однак наполягає на ухваленні нового закону про вибори на пропорційній основі. Це дасть змогу провести волевиявлення на всій території України, включаючи АР Крим. І щоб усі громадяни, які мають український паспорт, могли проголосувати.