Травнева спека цього року і прогнози метеорологів, які нічого втішного на найближчі роки не обіцяють, змушують аграрників серйозно замислитися над системою зрошення посівів. У ході реформування АПК і зміни форм власності на селі доля меліоративних систем у багатьох господарствах залишилася невизначеною. В декотрих їх списували з балансу, а в декотрих просто кидали. Сьогодні на селі почали говорити про прокладання нових меліоративних систем, розуміючи, що справа це копітка і затратна. Найрозумнішим рішенням було б зберегти і реконструювати те, що вже є, але, на жаль, на поливні системи вже давно накинули оком мисливці за металобрухтом. На території Новосвітлівської селищної ради Краснодонського району, наприклад, уже вирізано близько 1,5 км труб, а на угіддях Пархоменської селищної ради — понад 5 км. За один лише навантажений таким металобрухтом із 16 тонн труб трейлер можна одержати 16 тис. грн. Тому з’являються різні комерсанти, котрі чинять мародерські набіги на поля і вирізують усе, що може служити металобрухтом.

Нещодавно співробітники СБУ та УБОЗ УМВС у Луганській області затримали шістьох представників однієї з комерційних структур, що виконували демонтаж зрошувальної системи на сільгоспугіддях Пархоменської селищної ради. До моменту прибуття правоохоронців зловмисники встигли викопати, одразу розрізати і завантажити в машину більш як 70 метрів труб. Крім того, вони викопали траншею і підготували для виймання з землі і вивезення ще приблизно 900 метрів труб. Документів, які надавали б діям цих громадян бодай видимість законності, у них не виявилося, хоча вони й наполягали на тому, що цей вид діяльності ведуть цілком легально. Про мораторій на списання і демонтаж зрошувальних систем, оголошений кілька років тому і досі не скасований, вони, звісно, теж нічого не чули.

До речі, керівництво Краснодонської райдержадміністрації не раз звертало увагу районної міліції на доконечну потребу боротьби з цим видом порушень. За два тижні до описаного випадку представників названої комерційної структури вже затримували. Тоді вони встигли демонтувати понад 250 метрів труб зрошувальної системи. Використовувану ними техніку відправили на штрафмайданчик до ухвалення рішення Краснодонським райвідділом міліції. Тоді зловмисники отримали дуже легке покарання — заплатили штраф у розмірі 1700 гривень за «проведення земляних робіт без земельного відведення» й одержали свою техніку назад. З нею вони приїхали знову, щоб закінчити те, що не вдалося раніше.

Як пояснили у прес-службі Управління СБУ в Луганській області, боротьба з такими злочинами не є компетенцією органів держбезпеки, однак співробітники СБУ мають намір продовжити роботу з виявлення і припинення розкрадань меліоративних систем, бо цей вид злочинної діяльності дедалі більше набуває організованих форм.

Луганськ.