Думки приходять з погодою

Зазвичай людина мислить чіткіше і безпомилково в дні з високим атмосферним тиском, стверджують японські вчені. Спеціальні дослідження дозволили їм зробити висновок, що коливання атмосферного тиску прямо впливають на роботу нашого мозку. За високого тиску будь-яка розумова діяльність іде набагато результативніше і швидше, а при падінні тиску розумові процеси уповільнюються і погіршується пам’ять.

Аналогічні дослідження провели і канадські фахівці. У своїх висновках вони погоджуються з думкою японських колег. При цьому додають, що в дні падіння атмосферного тиску різко збільшується кількість дорожньо-транспортних пригод, та й оператори, котрі працюють на комп’ютерах, помиляються значно частіше.

Тріллер притлумлює біль

Цікавий досвід допомоги пацієнтам під час хірургічних операцій випробували в одній із міських лікарень Північної Італії. Щоб полегшити фізичні й моральні страждання своїх пацієнтів, яких оперують під місцевим наркозом, їм демонстрували захоплюючі кінофільми (здебільшого хворі віддавали перевагу гостросюжетним стрічкам).

Незручність для лікарів, за твердженням шефа хірургічного відділення лікарні, полягала в тому, що в багатьох випадках операція завершувалася раніше, ніж закінчувався фільм. І прооперований пацієнт, як правило, висловлював невдоволення, звільняючи операційну для наступного «глядача».

Підсвідомість слухає класику

Практичне застосування знайшли дослідження вчених з такого питання, як вплив музики на психіку немовлят. Вуха дитини починають функціонувати в утробі матері вже в чотири з половиною місяці. І, як встановлено дослідженнями, на плід благотворно діє музика — особливо Моцарта, Вівальді, Брамса. Вона, як вважають учені, справляє колосальний стабілізуючий вплив на пізнавальний, емоційний і психічний розвиток як ще не народженої, так і новонародженої дитини.

У США випущені спеціальні, рекомендовані медиками касети із записами народної музики, колискових пісень композиторів-класиків, розраховані саме на вагітних жінок. Ця музика покращує підсвідоме спілкування матері з майбутнім малюком.

Пиття не затьмарює розум

Багато років вважалося науково доведеним, що алкоголь вбиває клітини головного мозку. Отже, 70—80-річні «ветерани чарки», які пили протягом десятиріч, мали б неминуче відчувати такі втрати. Але дослідження, проведені в австралійських університетах Канберрі та Сіднея, на двохстах старезних любителях «піддати» (серед яких були і справжні алкоголіки), показали, що жодних ознак інтелектуальної шкоди або атрофії мозку, обумовленої спиртним, у них немає. Жоден із 18 нейрофізіологічних тестів на кмітливість, на запам’ятовування словесної і візуальної інформації ніяких ознак розумової деградації у цих людей не показав.

Температура спричиняє агресію

Зростання агресивності піраній може бути пов’язане з підвищенням температури води. Такої думки французький зоолог-любитель Доміннік Руме, який досить тривалий час спостерігає за поведінкою хижих риб з басейну Амазонки, які мають погану славу.

Велетенська місткість з червоними піраньями стала гордістю акваріума, що його на власні кошти створив колишній агроном, який багато років пропрацював у Африці і виніс звідти інтерес до екзотичних представників водної фауни. Зазвичай температура води в цій місткості становила від 24,5 до 25,5 градусів Цельсія, і 30-сантиметрові хижаки, котрі пустували в ній, кожна близько 500 грамів вагою, поводилися досить спокійно. Але варто було підняти температуру до 26 градусів, як агресивність піраній різко зростала. Вони починали кидатися одна на одну, кусатися, а потім зграя вибирала якусь одну особину і дружно нападала на неї. В лічені секунди від нещасної жертви залишалися тільки обгризений скелет та плавники. Для припинення бійні був тільки один засіб: влаштувати піраньям «холодний душ», щоб знизити температуру води в місткості і тим самим заспокоїти хижаків.

Свого часу Доміннік Руме привіз з Бразилії дві тисячі крихітних мальків піраньї. Відтоді його вихованці додали в розмірах і вазі, але кількість їх зменшилася майже удвічі. Причина — випадкові або умисні коливання температури води у величезному акваріумі, що провокують самовинищування.