Фракція «Свобода» виступає за дострокові парламентські вибори і зареєструвала проект нового Виборчого кодексу України. Про це повідомив на брифінгу народний депутат від фракції «Свобода» Ігор Мірошниченко.
Депутат зауважив, що цей законодавчий акт очікує Україна протягом багатьох років, про нього повсякчас говорять і політики, і фахівці з виборчого права. «Виборчий кодекс — це перший шлях на шляху до уніфікації виборчого законодавства, — сказав І. Мірошниченко. — Розробка такого законодавчого акту є однією з умов вступу України до ЄС».
Проект Виборчого кодексу у авторстві депутатів від «Свободи» передбачає вибори на пропорційній основі за відкритими регіональними списками. Тобто виборець голосує за партію, всі регіони поділено за принципом адміністративно-територіальних одиниць плюс Київ та Севастополь. У кожній адміністративно-територіальній одиниці буде свій виборчий список від партій. Після встановлення результатів виборів за партійними списками і отримання кожною партією відповідної кількості місць у парламенті, формується список депутатів, які потраплять до парламенту. Перша п’ятірка виборчого списку — це буде прерогатива партії, перша п’ятірка проходить до парламенту безумовно. А далі список формуватиметься згідно з індивідуальним рейтингом кожного депутата, отриманого в округах. Тобто партійний рейтинг формуватимуть самі виборці.
Серед інших кардинальних змін, запропонованих у проекті Виборчого кодексу від ВО «Свобода», — право участі у виборчих комісіях не лише парламентських політичних сил, а й позапарламентських, усіх, хто бере участь у виборах. А також зниження прохідного бар’єру для партій із п’яти до трьох відсотків. У проекті Виборчого кодексу також передбачено гендерні права жінок — щоб представниці прекрасної статі у загальнодержавному виборчому списку були представлені не менш як 20%. Щоб унеможливити фальсифікації на виборах, пропонується у разі отримання виборчого бюлетеня ставити позначку в паспорті.
Водночас Ігор Мірошниченко спрогнозував: наскільки складно буде розпустити нинішній парламент, так само й складно буде змінити виборче законодавство. «Але без змін до виборчого законодавства іти на нові парламентські вибори є дуже ризикованим», — вважає депутат.