стабілізація ситуації на Сході, успішне проведення антитерористичної операції, негайне проведення реформ
Так вважають 23 експерти, результати опитування яких учора оприлюднила директор Фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» Ірина Бекешкіна.
Крім того, новий глава держави Петро Порошенко має сприяти проведенню дострокових виборів до Верховної Ради та підписанню економічної частини Угоди про асоціацію з ЄС.
Майже всі респонденти переконані, що президентські вибори дадуть змогу покращити ситуацію в Україні. Перемога Петра Порошенка, на їх думку, зумовлена, насамперед, його поведінкою і роллю під час протестних подій та євромайданівських акцій, особистими якостями та домовленістю з Віталієм Кличком про розподіл владних повноважень.
Серед основних небезпек у діяльності нового гаранта Конституції можуть стати труднощі в формуванні ефективної професійної команди, зовнішня агресія, завищені очікування людей щодо швидких змін.
Відносно невисокий результат на виборах глави держави Юлії Тимошенко фахівці пояснюють тривалим перебуванням її в ізоляції, а також запитом виборців на нові обличчя в політиці. А успіх Олега Ляшка вони пов`язують із радикальними закликами, простотою пропонованих рішень та його епатажністю.
Ірина Бекешкіна повідомила також: майже 70 відсотків громадян України вважають, що дострокові парламентські вибори мають відбутися у цьому році. (Опитування проводилося в усіх регіонах, за винятком Криму, з 14 по 18 травня. Опитано 2011 респондентів. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%).
Згідно з даними дослідження, на Заході прихильників цієї ідеї 82%, в Центрі — 71%, на Півдні — 69%, Сході — 73%, зокрема на Донбасі — 49% громадян, а противників 30%.