Парасолька від жартів

Як повідомляє прес-служба глави держави, Віктор Ющенко «серйозно сприйняв нещодавню погрозу російського президента націлити на Європу балістичні ракети». Щоправда, згодом В. Путін намагався пом’якшити враження від цих слів якимось дотепом, але це було не дуже переконливо. «Гадаю, російський президент не жартує», — заявив днями Віктор Ющенко в інтерв’ю канадським журналістам і запевнив, що такі висловлювання лише посилюють бажання швидше стати членом Північноатлантичного альянсу. «Нинішня войовничість найбільшого сусіда України, — наголосив він, — продемонструвала, що нашій країні потрібно швидше вкритися під «захисною парасолькою НАТО...

В цитованому інтерв’ю Віктор Андрійович згадав і про інший популярний «серйозний жарт» наших найбільших сусідів: «Є деякі політичні сили в Росії, які бажають зберегти в Україні старий політичний порядок». Таким «дотепникам» Президент нагадує, про всяк випадок, що «ми незалежна держава, суверенна країна. І саме ми визначаємо свою внутрішню й зовнішню політику».

Поки що невідомо, як сприйняли це попередження наділені особливо тонким почуттям гумору «деякі сили». Все-таки сподіваємося, що наша самостійність не спричинить вильоту балістичних ракет з-під «парасольки ОДКБ (Організації договору колективної безпеки — їхньої «відповіді» «натовській вояччині»).

Людмила КОХАНЕЦЬ.

Облік громадян удосконалять

Учора Кабінет Міністрів України прийняв постанову «Про деякі заходи, пов’язані з удосконаленням системи обліку громадян для забезпечення виконання законів України».

Постанову ухвалено для забезпечення проведення позачергових виборів та реалізації законів України «Про державний реєстр виборців» і «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні». Адже Закон України «Про державний реєстр виборців» набуває чинності з 1 жовтня 2007 року. До того ж внесені 1 червня 2007 року зміни до Закону України «Про вибори народних депутатів України» передбачають складання списків виборців для позачергових виборів депутатів з використанням основних механізмів і процедур, визначених Законом України «Про державний реєстр виборців».

Постановою визначається порядок та строки проведення міністерствами й іншими центральними органами виконавчої влади низки заходів, спрямованих на вдосконалення системи обліку громадян. Зокрема, узагальнення Міністерством внутрішніх справ на загальнодержавному та регіональному рівнях інформації, в тому числі в електронній формі, про осіб, що проживають в Україні, та тих, що виїхали за її межі, а також звіряння даних відповідних державних реєстрів та відомостей щодо реєстрації місця проживання (перебування) фізичних осіб, за результатами якого відбуватиметься їх постійне оновлення.