Свою територію не утримали

Збоку видається, що Луганськ поступово починають здавати бойовикам. Принаймні уже захоплено три військові частини, розташовані в обласному центрі. Після десятигодинного бою здалася військова частина полку патрульно-постової служби Національної гвардії України, услід за нею — ВЧ № А0194 у Кам’яному Броді, а кількома днями раніше частина № А1783 на Гострій Могилі.

Сценарій один і той самий: озброєні люди в кількості до 300 осіб штурмують будівлі й територію військових, придушуючи спротив. Унаслідок захоплень викрадено багато зброї, боєприпасів, техніки і машин. Тільки із частини № А1783, наприклад, вивезено 22 автомобілі — «Урал», «ЗІЛ», «КамАЗ», «ГАЗ» та інші, а також 31 автомат АКС-74, 17 пістолетів ПМ і кулемет РПК-74. Інформації про кількість захопленої зброї і боєприпасів міліцейського підрозділу немає. Відомо тільки, що в ході бойових дій сталася пожежа складу й гаража, всі машини вибухнули.

Згідно з офіційною інформацією, особові склади військовослужбовців сьогодні передислоковано в безпечне місце, а території їх частин перебувають під контролем озброєних людей. Керівник прес-служби Нацгвардії Вікторія Кушнір пояснила це так. Оскільки, наприклад, військова частина полку патрульно-постової служби Національної гвардії України була знищена в ході боїв з ополченцями, військам залишатися на її території нема сенсу, бо «там фактично згарище». За час тривалого протистояння повністю знищено автомобільний парк і будівлю штабу військової частини, вогнем пошкоджено казарму правоохоронців. Свій обстріл бойовики вели з важкого озброєння: автоматів, кулеметів, мінометів і гранатометів, також працювали снайпери. Правоохоронці відстрілювалися, поки не використали увесь боєзапас, бій вели до останнього патрона.

Місце змінили, функції — ні

Прикордонників Луганського загону, які дві доби відбивалися від терористів, також було передислоковано. Держприкордонслужба України здійснила вночі спеціальну операцію, у результаті якої вдалося без втрат вивести особовий склад прикордонного загону на безпечні позиції. «Тим самим було не тільки врятовано життя прикордонників, які майже дві доби перебували в оточенні терористів, а й збережено систему управління охороною державного кордону в Луганській області», — прокоментували у відомстві. Загалом під час тривалого протистояння поранено вісім прикордонників, четверо з них сьогодні перебувають у тяжкому стані. У зв’язку із ситуацією, що склалася в результаті тривалих атак великих угруповань добре озброєних бойовиків, і неможливістю надалі виконувати управлінські функції з місць постійної дислокації, у безпечніші місця для виконання завдань із організації охорони державного кордону передислоковано також відділ прикордонної служби «Станично-Луганське».

Бойовикам потрібні люди і зброя

Штурмуючи військові частини і прикордонні пости, бойовики зазнають значних втрат. Однак поповнити свій арсенал і армію не завжди вдається. Перейти на бік ополченців «Армії Південного Сходу» погоджуються одиниці, а що стосується зброї, то її не завжди знаходять у військових частинах у достатній кількості. Багато зброї та військової техніки надходить із сусідньої держави. Кілька днів тому СБУ затримала координатора поставок зброї і боєприпасів із РФ для диверсійних і терористичних груп, що діють на території Донецької і Луганської областей. Установлено, що цей громадянин України «в інтересах терористичної організації «Луганська народна республіка» 31.05.14 р., у взаємодії з російськими прикордонниками і своїми спільниками із числа місцевих сепаратистів, організував незаконний в’їзд на територію держави із РФ семи вантажівок з озброєнням і боєприпасами». Крім поставок зброї у східні регіони України, затриманий здійснював вербування колишніх військовослужбовців і співробітників правоохоронних органів для участі в збройних нападах і вчинення спротиву силам АТО.