Депутати-опозиціонери зможуть забрати трудові книжки

Жодних проблем із виданням трудових книжок народним депутатам України, котрі складають свої повноваження, не буде, запевнив в інтерв’ю журналістам Голова Верховної Ради Олександр Мороз. За його словами, тих парламентаріїв, заяви яких про складання депутатських мандатів уже зачитано на сесії Верховної Ради, розрахують відповідно до встановленої процедури. А решта депутатів можуть забрати трудові книжки тимчасово, а коли все буде юридично оформлено, —остаточно.

О. Мороз також зазначив, що поки що не отримував ніякої відповіді від ЦВК на його офіційний лист, направлений минулого тижня. За словами Голови Верховної Ради, він звернувся з листом, щоб ЦВК «показала баланс, чим вони володіють, хто може пройти до парламенту, хто не бажає бути депутатом».

Попри те, що за попереднім календарним планом цього тижня не планувалися пленарні засідання, сьогодні сесія працюватиме у пленарному режимі. Адже це оголосив на останньому пленарному засіданні головуючий. На запитання «Голосу України», чи буде найближчим часом на сесії Верховної Ради оголошено ще заяви народних депутатів від фракцій «Наша Україна» та БЮТ про складання повноважень, Олександр Мороз відповів: працівники апарату Верховної Ради нині працюють над заявами депутатів. І, за словами глави парламенту, «готують їх на основі тих даних, які підтверджують наявність депутатів у п’ятницю позаминулого тижня (1 червня). «Усе це буде зроблено», — відповів О. Мороз.

***

Близько півдня до кабінету глави парламенту зайшла група народних депутатів з фракції «Наша Україна»: Олексій Кучеренко, Олександр Мартиненко, Петро Порошенко, Олександр Третьяков і Петро Ющенко. За словами депутата О. Кучеренка, парламентарії звернулися до О. Мороза із запитанням: чому відбувся поділ на 28 депутатів, чиї заяви про складання повноважень було оголошено на сесії Верховної Ради, і решту, чиї заяви не оголосили? Депутат зауважив, що під час бесіди з парламентаріями Голова Верховної Ради нагадав про вимогу присутності народних депутатів у сесійній залі під час оголошення заяв про складання повноважень. Проте, за словами О. Кучеренка, О. Мороз пообіцяв, що сьогодні депутатські заяви про складання мандатів буде оголошено. «Сподіваюсь, що є розуміння, і треба цю ситуацію виправляти», — сказав депутат.

Ганна ШЕВЧЕНКО.

У «Нашій Україні» поповнення не буде

Центральна виборча комісія не може зареєструвати наступних 28 кандидатів у народні депутати за списком «Нашої України». Законних підстав для цього немає. Про це заявили голова ЦВК Володимир Шаповал та його заступник Жанна Усенко-Чорна вчора під час брифінгу. Така ситуація триватиме доти, доки суди розглядають справи з «обнуленням» виборчих списків. Також стало відомо, що у виборчому списку БЮТ на сьогодні залишився один кандидат, якого не виключили через технічну помилку, повідомляє «Українська правда».