Найголовнішою передумовою успішної децентралізації влади та реформування системи місцевого самоврядування, на мою думку, повинно стати забезпечення фінансової самодостатності громад. Один із способів — податкові надходження від господарської діяльності відокремлених підрозділів юридичних осіб. Адже нині податки вони сплачують не за місцем діяльності, а за місцем реєстрації.

З проханням на законодавчому рівні виправити ситуацію звернулися до мене депутати Радивилівської районної ради. Тому я розробив та зареєстрував у секретаріаті парламенту законопроект №4003а «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування підприємницької діяльності відокремлених підрозділів юридичних осіб». Його прийняття Верховною Радою слугуватиме підвищенню законного впливу органів влади територіальних громад на розвиток і підтримку підприємництва та збільшення надходжень до місцевих бюджетів, а також сприятиме спрощенню процедури адміністрування окремих податків.

Переконаний, задекларована урядом децентралізація — шлях до посилення ефективності державного управління. Однак, передаючи на місця повноваження, одночасно ми повинні дати і ресурси. Зареєстрований мною законопроект сприятиме наповненню місцевих бюджетів.

Валентин КОРОЛЮК, народний депутат України (на знімку).

Підготувала Олександра ЮРКОВА.