Керівництво Верховної Ради не зацікавлене в затягуванні процесу складання повноважень народними депутатами від опозиції, але наполягає на тому, щоб цей процес відбувався відповідно до законів та Конституції. Про це заявив на прес-конференції у парламенті Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк.

Проте, за його словами, не всі депутати-опозиціонери хочуть віддавати свої мандати. І не всі парламентарії, котрі ще у квітні написали заяви про складання повноважень, хочуть, щоб ці заяви оприлюднювали на сесії ВР. А. Мартинюк повідомив, що у фракціях «Наша Україна» і БЮТ навіть деякі «знакові особи» хочуть відкликати свої попередні заяви про складання повноважень. До того ж, зі слів Першого заступника Голови Верховної Ради, не всі народні депутати, заяви про складання повноважень яких уже оприлюднено на сесії, квапляться забирати свої трудові книжки з парламенту. На сьогодні з 28 оформлених трудових книжок одержали лише 12 депутатів. «Це пов’язано з одним: невпевненістю у своїх діях, — вважає А. Мартинюк. — Керівництво «Нашої України» примушує забирати книжки, щоб у депутатів не було відступу назад».

На думку Першого заступника глави парламенту, у «Нашої України» є ще один головний біль: «там стоїть черга», тобто є багато кандидатів у депутати з виборчого списку «НУ», які бажають скласти присягу народного обранця. Адже списки «НУ» не обнулено. Це підтверджує і нещодавнє складання присяги народним депутатом Богданом Костенюком, обраним від «Нашої України».

Тож А. Мартинюк не виключив, що найближчим часом, навіть нинішнього пленарного тижня, можуть скласти присягу парламентарія кандидати у депутати з виборчого списку «НУ», які стоять у списку після вибулих депутатів. А на пленарному засіданні вже сьогодні, зі слів А. Мартинюка, може бути оголошено заяви про складання повноважень ще групи народних обранців, які були присутні на пленарному засіданні 1 червня.

Водночас, до деяких заяв ще постає багато запитань, зауважив Перший заступник глави парламенту, зокрема й до заяви лідерки БЮТ Юлії Тимошенко: керівництво Верховної Ради стверджує, що заяву написано не її рукою, а стоїть лише її підпис. «Усі депутати, які хочуть позбутися повноважень, отримають таку можливість, — запевнив А. Мартинюк. — Але на сьогодні немає 150 заяв, автори яких підтверджують, що вони готові скласти повноваження».

Перший заступник глави парламенту вважає, що найближчим часом знову може постати питання про недовіру ЦВК і чергове її переформатування. Адже зараз багато що залежить від ЦВК, а її склад сформовано за політичним принципом. А. Мартинюк також припустив, що невдовзі може з’явитися ще один указ Президента — про одночасне проведення з позачерговими парламентськими виборами всеукраїнського референдуму щодо змін до Конституції України з метою повернення Президентові його попередніх повноважень.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.