Футбол. Чемпіонат країни. Вища ліга. 29-й тур. 10 червня.

«Динамо» — «Карпати». 3:1. 15 000 глядачів. Голи: Рінкон, 27 (п), Гусєв, 45+3, Шацьких, 86 — Ковель, 2.

«Чорноморець» — «Шахтар». 0:0. 8 500.

«Металург» (Запоріжжя) — ФК «Харків». 3:1. 6 000. Модебадзе, 6 (п), Сантрапинських, 43, Польовий, 81 — Гладкий, 36 (п).

«Кривбас» — «Сталь». 1:0. 1 800. Радченко, 30.

«Зоря» — «Дніпро». 0:3. 15 500. Самодін, 15, Корниленко, 40, 56.

«Металіст» — «Таврія». 1:0. 13 500. Антонов, 39. Нереалізований пенальті — Рикун («Металіст», 63).

«Металург» (Донецьк) — «Ворскла». 0:0. 3 500. Вилучено Бансе («Металург», 79, удар ліктем суперника, котрий не володіє м’ячем).

«Іллічівець» — «Арсенал». 4:1. 6 500. Краснопьоров, 13, Шкред, 20, 22, Бабич, 34 — Селезньов, 85.

Бомбардири: Гладкий («Харків») — 12 м’ячів, Гігіадзе («Кривбас») — 11, Батіста («Карпати»), Корниленко, Назаренко (обидва — «Дніпро») — по 10.

До 80-річчя свого клубу динамівці зробили казковий подарунок. Як кажуть у таких випадках, достроково за тур до закінчення чемпіонату поклали золоті медалі у здобутий раніше Кубок країни. Це, до речі, дванадцятий титул «Динамо». Офіційне святкування круглої дати ще попереду. Одним з його фрагментів стане товариський матч «Динамо» з «Міланом». Щоправда, точної дати ще не визначено. А приблизно це — кінець липня або початок серпня.

Після матчу з «Карпатами», який лауреати виграли без особливого напруження, хоча й першими пропустили вже на перших хвилинах, на полі було встановлено постамент. На ньому розмістилися чемпіони. Медалі їм вручив президент ФФУ, член виконкому УЄФА Григорій Суркіс. Нагороди разом із гравцями і тренерами отримали також відомі представники динамівської сім’ї — перший президент України Леонід Кравчук та колишній київський міський голова Валентин Згурський.

Чому так поспішили з врученням? Адже попереду ще завершальний тур (17 червня). Найпевніше, керівництво «Динамо» великій групі футболістів, на котрих випав основний тягар сезону, дадуть можливість раніше піти у відпустку. А поки що під рукою геть усі. Тому й вирішили не зволікаючи у присутності тисяч прихильників віддати їм заслужене.

Традиційної післяматчевої прес-конференції не було. Наставник гостей Юрій Дячук-Ставицький, либонь, і зрадів такому повороту подій. Поразку завжди пояснювати важко. А його щасливий колега Анатолій Дем’яненко пішов у народ. Дякував уболівальникам, охоче роздавав автографи, як і його підопічні. Звичайно, не обійшлося без фотографування. І в оцьому радісному хаосі представникам ЗМІ доводилося брати інтерв’ю у чемпіонів. Але ніхто не шкодував, що все відбувалося саме так.

Затим команда, її друзі та журналісти вирушили до одного з нічних клубів, де в приязній і радісній атмосфері розважалися від душі.

Президент футбольного клубу «Динамо» Ігор Суркіс, коментуючи на прохання кореспондента «Голосу України» перемогу своєї команди в чемпіонаті країни, сказав, що довіряє Анатолієві Дем’яненку.

— Дем’яненко залишається працювати в «Динамо», —сказав Ігор Михайлович. — Ми провели дуже непростий сезон. Тим приємніший цей золотий дубль. А режисером перемоги був Дем’яненко. Я хочу сказати, що ми не зупиняємося, працюємо для досягнення високих цілей. Поки що наше завдання — вийти до групового турніру Ліги чемпіонів. Анатолій Васильович має гіркий досвід гри в Європі. Проте він має і переможний досвід у виступах на внутрішній арені. Дем’яненко повинен, користаючись переможними досягненнями, працювати з командою. Гадаю, що рівень Дем’яненка-тренера останнім часом зріс. Сподіваюся, що він і надалі розвиватиме переможну ходу...

***

Першість країни. Перша ліга. 36-й тур. «Волинь» — «Десна». 1:3. «Оболонь» — «Борисфен». +:-. «Нафтовик-Укрнафта» — ЦСКА. 3:1. «Динамо-2» — «Енергетик». 5:1. ФК «Львів» — «ІгроСервіс». 1:1. «Поділля» — «Геліос». 0:1. «Сталь» — «Спартак». 2:1. «Дніпро» — «Миколаїв». 1:2. «Олександрія» — «Кримтеплиця». 0:0.

«Нафтовик-Укрнафта» — 80 очок, «Закарпаття» — 77, «Оболонь» — 70, «Кримтеплиця» — 66, «Геліос» — 56, «Олександрія», «Динамо-2» — по 55, «Сталь», «Енергетик» — по 52, «Волинь», «ІгроСервіс» — по 45, «Львів», «Миколаїв» — по 43, «Десна», «Дніпро» — по 38, ЦСКА — 37, «Спартак» — 33, «Поділля» — 18, «Борисфен» — 1.

***

VІ Міжнародний турнір пам’яті першого президента ФФУ Віктора Банникова (U-21). Група А. Сербія—США. 1:0. Україна—Японія. 4:0. Сербія—Японія. 4:1. Україна—США. 1:3. Група В. Словаччина—Польща. 4:2. Туреччина—Росія. 2:1. Польща—Росія. 1:1. Туреччина—Словаччина. 2:0.