Дострокові парламентські вибори можливі, але виключно на правових підставах, коли в парламенті залишиться менш як 300 народних депутатів. Про це заявив Голова Верховної Ради України Олександр Мороз під час зустрічі з колишнім Надзвичайним і Повноважним Послом США в Україні Стівеном Пайфером. І тоді, за словами О. Мороза, Президент України може видавати відповідний указ про дострокове припинення повноважень парламенту.

«Поки що це питання не вирішене, — сказав Голова Верховної Ради. — Є багато сумнівних рішень, ухвалених, зокрема, на з’їздах опозиційних блоків, у судах розглядаються відповідні позови». О. Мороз нагадав, що на пленарному засіданні минулої п’ятниці головуючий оголосив заяви про складання депутатських повноважень 28 парламентаріями-«нашоукраїнцями».

Є новини і для бюджетників: їм тричі підвищили зарплатню. З 1 червня — через часткове поновлення міжпосадових співвідношень в оплаті праці, а з 1 липня та з 1 жовтня — з огляду на зростання мінімальної заробітної плати. Останню приємну подію уряд вирішив перенести із жовтня на вересень — за версією опозиції, щоб наблизити її до дати майбутніх виборів. Михайло Папієв не бачить тут політики і переконує, що можливість змінити плани виникла винятково завдяки високим темпам зростання економіки.

Міністр нагадав, що з 1 травня вперше за останні 11 років збільшили доплати до посадових окладів окремим категоріям педагогічних працівників. Так, до кінця року в 3,9 разу мають підвищити виплати вчителям-методистам та викладачам-методистам. А працівникам сиротинців, які нині отримують на 21 гривню більше за своїх колег зі звичайних дитячих закладів, наприкінці року обіцяють додати по 132 гривні.

У зв’язку із запровадженням з 1 червня другого етапу Єдиної тарифної сітки та відновленням міжпосадових (міжкваліфікаційних) співвідношень в оплаті праці протягом 2007 року посадові оклади працівників бюджетної сфери зростуть в середньому на 33,5 відсотка (або на 183 гривні) і в грудні сягнуть 730 гривень. Водночас зарплата лікарів та вчителів зросте на 239 гривень, або більш як на 37 відсотків. Якщо у січні середньостатистичний український Ескулап отримував 840 гривень, то в жовтні він принесе додому аж 1146. Загальне поновлення справедливості стане державі у 4,2 мільярда гривень.

Радісну новину трохи затьмарило зростання цін, проте соціальний міністр оптимізму не втрачає. «Підстав для підвищення цін в Україні немає», — стверджує Михайло Папієв. За його словами, деякі харчові продукти, як-от свинина чи яловичина, на нашому ринку навіть дешевшають. Бензинова криза міністра теж не лякає, адже торішні ціни на пальне були ще вищими. Сьогодні літр дизпалива в середньому по країні коштує 3,71 грн., а влітку 2006-го за нього просили 3,87. За 95-й бензин віддають чотири гривні 51 копійку, а торік викладали 4 грн. 80 коп.