Головною зовнішньополітичною подією минулих вихідних став саміт глав держав СНД у Санкт-Петербурзі. Під час нього нарешті відбулася зустріч президентів України та Росії Віктора Ющенка та Володимира Путіна. Цю зустріч не раз переносили, що ставало черговим приводом для припущень про похолодання російсько-українських відносин. Проте, заявив Віктор Ющенко, переговори пройшли у дружній атмосфері.

Як повідомив журналістам після зустрічі глава української держави, сторони обговорили підписання плану дій «Україна—Росія» на 2007—2008 роки. За словами Віктора Ющенка, МЗС України та Росії протокольно підтвердили завершення розробки цього документа, і він готовий до підписання, секретарі РНБО двох країн уже парафували його. «Цей документ президенти готові підписати в рамках роботи другого засідання міждержавної комісії Путін—Ющенко», — наголосив Президент України, зазначивши, що є домовленість провести таке засідання у серпні. До цього у третій декаді червня відбудеться засідання економічного комітету під головуванням прем’єр-міністрів, потім засідатимуть підкомісія з оборони і комітет з гуманітарних питань.

В. Ющенко також повідомив, що Україна внесла 22 проекти договорів між Україною та Росією, які імплементують положення великої Угоди між двома державами 1997 року. Президенти домовилися, що дадуть доручення міністерствам закордонних справ протягом чотирьох-шести місяців підготувати ці проекти.

Крім того, Віктор Ющенко та Володимир Путін домовилися врегулювати ситуацію з так званими списками персон нон грата. Вони вирішили створити при зовнішньополітичних відомствах робочі групи, які протягом одного-двох тижнів проведуть взаємні консультації за наявними списками про обмеження перебування громадян двох країн на території іншої. Комісія має визначити чіткі принципи прийняття відповідних рішень обома сторонами і максимально зменшити такі випадки. Робота комісії має призвести до симетричного скасування рішень про списки персон нон грата, повідомляє прес-служба Президента України.