Ранкове засідання 8 червня

Голова Верховної Ради України Олександр Мороз зачитав заяви 28 народних депутатів про їх вихід із фракції «Наша Україна».

Також проголосовано постанову, якою доручено Голові Верховної Ради повідомити ЦВК про вихід депутатів із фракції «Наша Україна», відправити їхні заяви до ЦВК та опублікувати повідомлення в «Голосі України». У постанові також ідеться, що заяви інших народних депутатів, які вийшли із фракцій, буде передано до ЦВК після виконання необхідної юридичної процедури. Парламент звернувся до ЦВК з проханням зареєструвати обраними народними депутатами кандидатів у депутати, наступних у виборчих списках.

На запитання депутата, чому головуючий майже два місяці не оголошував ці заяви, О. Мороз відповів: бо їх ніхто раніше не подавав. За словами Голови Верховної Ради, юридичне управління проаналізувало вищезгадані заяви стосовно їх достовірності. Ідентичність 28 заяв депутатів підтверджено, і їм уже видадуть трудові книжки із відповідним записом.

У роботі парламенту брали участь лише представники коаліції — зранку в сесійній залі зареєструвалося 264 депутати. Під час оголошення заяв від фракцій депутат Ярослав Сухий (фракція Партії регіонів) заявив, що володіє інформацією зі штабу БЮТ: начебто бютівським агітаторам на місцях дають завдання спровокувати зростання цін на продовольчі товари та товари широкого вжитку на 20—30 відсотків. І це, мовляв, має спричинити заміну уряду Віктор Януковича і повернення до прем’єрства Юлії Тимошенко. Натомість від свого імені парламентарій переконував, що сьогодні, як ніколи, потрібна взаємодія всіх гілок влади, а в сесійній залі треба зберегти спокій, продовжуючи працювати над законопроектами.

Ярослав Мендусь (СПУ) наголосив, що робота коаліції національної єдності дозволяє перевиконувати економічні показники, підвищувати зарплату. Він висловив переконання, що невдовзі у фракціях «Наша Україна» та БЮТ з’являться нові депутати, які організовано працюватимуть у парламенті. Депутат запропонував на наступному пленарному тижні ухвалити заяву парламенту, в якій, за його словами, необхідно «дати об’єктивну оцінку порушенням Основного Закону і намірам знищити парламентаризм оточенням Віктора Ющенка», а також сучасній політичній ситуації у країні. Я. Мендусь також запропонував: оскільки через місяць у Верховній Раді відбудеться сесія Парламентської асамблеї ОБСЄ, ухвалити постанову і виключити зі складу профільних комітетів, що відповідають за проведення сесії асамблеї, депутатів із опозиційних фракцій, які не бажають працювати в парламенті, а натомість включити до складу комітетів тих депутатів, хто налаштований на роботу.

Петро Цибенко (КПУ) переконував, що начебто справжньою причиною виходу із сесійної зали опозиції і складання депутатських мандатів був... переляк. «Вони злякалися, бо якщо і далі в коаліції настільки успішно підуть справи, то до наступних виборів у березні 2012 року виборці просто забудуть, що була така помаранчева сила», — стверджував депутат. І хвалив досягнення коаліції — збільшення соціальних виплат, зарплат і пенсій для різних категорій громадян, доплат інвалідам.

Решта промовців (всі з фракції соціалістів) також переконували, що політичну кризу створено штучно, Верховна Рада легітимна і має продовжити законотворчу роботу.

Парламент ухвалив постанову про інформацію Кабінету Міністрів щодо ситуації, яка склалася в сільському господарстві внаслідок посухи у травні. Постановою доручено уряду вжити невідкладні заходи для боротьби з природними катаклізмами. Прийнято закон про розвиток виробництва та споживання біологічного палива, а в першому читанні схвалено законопроект про деякі заходи з забезпечення громадського порядку в Україні, який дозволяє брати участь в охороні громадського порядку лише міліцейським підрозділам і заборонено долучатися до цього підрозділам Збройних сил (у тому числі й Внутрішнім військам) та іншим правоохоронним органам. Ухвалено також зміни до закону про м’ясо та м’ясні продукти про посилення безпеки виробництва й суворіші вимоги до використання харчових домішок під час переробки м’яса.

Депутати привітали з днем народження свого колегу Олександра Козуба.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.