Французький президент Франсуа Олланд запросив переможця демократичних виборів Президента України Петра Порошенка взяти участь в урочистих заходах з нагоди 70-ї річниці висадки союзників у Нормандії, що відбудуться у п’ятницю, 6 червня ц. р.

Таким чином, Франція та інші держави, які в 1944 році взяли участь у відкритті Другого фронту в Європі проти нацистської Німеччини, визнають вагомий внесок українського народу у перемогу в Другій світовій війні.

Українці гідно воювали і на східному фронті у складі Червоної армії та двох польських армій, і на західному, північноафриканському та тихоокеанському фронтах в лавах армій США, Канади, Франції, Польщі.

За різними даними, в канадській армії служило від 35 до 50 тисяч українців; серед них, за даними історика Михайла Марунчака (Канада), 11,4% були добровольцями. Близько 40 тисяч українців билося з ворогом у складі армії США. 6 червня 1944 року у 160-тисячному морському десанті на узбережжя Нормандії взяли участь тисячі українців.

У французькому «Іноземному легіоні» в червні 1940 р. воювало п’ять тисяч українців. Ю. Шаповал, доктор історичних наук, завідувач відділу етнополітології Інституту політичних і етнонаціональних досліджень НАН України, керівник Центру історичної політології, привернув увагу до факту, що французи в роки Другої світової війни дали дозвіл на формування на своїй території трьох окремих українських військових підрозділів, які брали участь в боях з німцями.

Ще з 1 вересня 1939 р. у польській армії воювали з нацистами 150 тис. українців, з них 16 тис. загинуло.

За роки німецько-радянської війни в Червоній армії воювало загалом понад 30 млн. осіб, з них близько 9 млн. (до 30%) становили наші співвітчизники (за іншими підрахунками, в 26-мільйонній Червоній армії було 7 млн. українців). З них на фронтах загинуло від 3,5 до 4,1 млн. Ростислав Пилявець, кандидат історичних наук, провідний науковий співробітник Українського інституту національної пам’яті, нагадує, що чимало українців перебували на високих посадах у Червоній армії (зокрема, 9 українців командували фронтами, серед них Єрьоменко, Кирпоніс, Малиновський, Тимошенко, Соколовський, Черняхівський; 300 генералів та адміралів). В народній пам’яті навічно закарбовані імена видатних воїнів-українців: Івана Кожедуба, Олексія Береста, Василя Порика, Кузьми Дерев’янка і багатьох інших.

Сергій БУТКО, Сергій ГОРОБЕЦЬ, співробітники Українського інституту національної пам’яті.

Чернігів.

ДОВІДКОВО

Операція «Оверлорд» (6 червня 1944 р.) — вторгнення військ союзників на окуповану Гітлером територію північно-західної Франції (Нормандія). Операція почалася з наймасштабнішої у світовій історії висадки повітряного десанту із залученням 12 000 літаків, після чого майже 160 000 солдатів морського десанту на транспортних суднах та десантних кораблях одночасно перетнули Ла-Манш та вторглися до Франції за підтримки 600 військових кораблів. Головну роль у проведенні операції грали війська США, Великої Британії та Канади. Військові контингенти Вільної Франції та Війська Польського брали участь у бойових діях разом з підрозділами Бельгії, Чехословаччини, Королівств Греції, Нідерландів та Норвегії. Так було відкрито Другий фронт у Європі та прискорено розгром нацистської Німеччини.

Висадка союзників у Нормандії.

 

Фото з сайта http:|//supercoolpics.com