«Кінотур» сурмить збір

Фестиваль екранних мистецтв «Кінотур» знову запрошує подавати роботи на творчий конкурс. Житомирська обласна спілка ветеранів афганської війни та громадське об’єднання мистецтв «Аполлон» проводять його вже четвертий рік, щоб привернути увагу телекіномитців до людини в погонах.

«Кінотур-2007» проходить за сприяння Національної спілки кінематографістів України. Його присвячено 120-річчю з дня народження кінорежисера Івана Кавалерідзе, пам’яті письменника Василя Земляка та 15-річчю формування українського миротворчого батальйону. Переможців чекають відзнаки в 14 номінаціях: «Армія і підліток», «Кордон», «Бойова козацька слава», «Спецназ у дії» і навіть «Охоронці лісу»! Буде проведено майстер-класи та перегляд фільмів-учасників. Фестиваль пройде в Житомирі з 26 по 28 жовтня. Є надія, що цього року він знову збере широке коло учасників із України, Росії, інших країн.

Олексій КАВУН.

Житомир.

На задвірках історії опинилися пам’ятники відомим людям

У селі Вовковиї Демидівського району відомих людей з постаментів «переселили» на самісіньку околицю у дикі зарослі. Не віриться, що не так давно вони були в центрі уваги і по них вивчали історію.

З погруддям Леніна все зрозуміло: із здобуттям Україною незалежності почали переосмислювати ленінську символіку. Однак така само доля спіткала і пам’ятник радянському розвідникові Миколі Кузнецову, чиїм ім’ям свого часу було названо місцевий колгосп. Пам’ятник героєві стояв на видному місці — у парку біля Будинку культури. Був час, коли молоді подружжя, які ставали на рушник щастя, клали до його підніжжя квіти. Нині цього немає... Бо канув у небуття колгосп імені Кузнецова, а сотні гектарів неораних земель чекають дбайливіших господарів. Та й з роками забулася традиція класти квіти до монументів. Тепер обідрані пам’ятники стоять по обидва боки виїзної (до лісу) дороги — бовваніють на задвірках вовковиївської історії.

Однак історія — не пам’ятник. Хоч би яка вона була — біла чи чорна, її не знищиш, не викреслиш, не перепишеш. На нашу думку, правильно чинять по закордонах, коли не викидають, а навпаки, збирають докупи усі колишні монументи, погруддя і роблять унікальні виставки про тих, хто зійшов з історичної арени, щоб, дивлячись на них, молодь пізнавала минуле і робила висновки на майбутнє.

Рівненська область.