Дев’ятирічна Настя (на знімку) співає з трьох років. Та ще й як співає! Від її українських «Степом, степом», «Пане полковнику» і російських «Ой то не вечер», «Не для меня» — мурашки по шкірі бігають.

Вокалу навчалася у дідуся, козачого отамана.

«Ви послухайте, який у неї неповторний тембр, віддавайте до школи», — наполягав перший «хлопець» на селі з красивим сильним голосом.

Віддали. Сьогодні Настя Царапенко вчиться гри на фортепіано в Харківській спеціальній середній музичній; танцює в хореографічній; співає на конкурсах, концертах у рідному місті, у Дніпропетровську, Донецьку, Ялті, Києві. І звідусіль везе премії лауреата, гран-прі, «золоті нотки».

Особливо Настя любить виступати перед дружним, відомим у країні колективом Академії внутрішніх військ МВС України (Харків). Тут її обожнюють. А дівчинка нечувано рада зустрічам з офіцерами і курсантами, серед яких її брат Сергій — відмінник, спортсмен, надійний хлопець.

Уперше я почув Настю на 15-річчі Академії. Другий раз її запросили на 15-річчя внутрішніх військ до столиці. Мало який глядач після її виступу не відчує потужного припливу сил і енергії. Не повірите — заслужені артисти не викликають стільки емоцій, як ця мила школярка.

Вона добре навчається, незважаючи на не дитячу завантаженість і пристрасть до мистецтва. Але її улюблені предмети, проте — математика і фізкультура. І малювання. Вивчає факультативно англійську і німецьку — унікальна пам’ять дає можливість серйозно освоювати чотири мови (українська і російська — рідні).

Як нормальні діти, наш вундеркінд має слабкості —читає під ковдрою до другої ночі; зловживає... солодощами. А ще влаштовує звіринець... у квартирі.

— Виросту — прославлятиму Чугуїв, де народилася, піснями, як Рєпін — картинами, — скромно зауважує Настя. — Й обов’язково побудую притулки для покинутих дітей і бездомних тварин.

Доки притулки в планах — вдома виховує сім вуличних котів і трьох собак. Серед помічників — тато, колишній військовий, ліквідатор Чорнобильської аварії, і мама — «друг і сестра».

Вразлива Настя, читаючи книжку Біанкі про тварин — плаче. Може, тому дівчинка вирішила стати юристом чи лікарем — щоб захищати, сіяти добро і справедливість.

Зі злом вона вже зустрілася: плохиші в селі знущалися над її кошеням, яке померло. Цього не може забути пісенна душа. Вона ще не розпещена увагою і не страждає на зоряну хворобу. Хоча кличуть юну співачку вже не лише до Києва, а й до Польщі, Москви...

...На минулому новорічному капуснику в Академії внутрішніх військ четвертий тост проголошувала дев’ятирічна Настя Царапенко. За чоловіків, шляхетних чоловіків, яких випускає, знаю не з чуток, елітний вуз внутрішніх військ...

Фото автора.

Харків.