Ранкове засідання 7 серпня

Засідання розпочалося з промови Голови Верховної Ради Олександра Мороза, в якій він наголосив, що парламент законно продовжує свою роботу.

— Ми вже бачили не одну помилку, які інколи виправляються Президентом, а інколи продовжують здійснюватися, — сказав глава Верховної Ради. — Парламент працює. У його складі сьогодні 450 народних депутатів. Частина їх не присутні на засіданні, але це не означає, що парламент не може працювати відповідно до Конституції.

За законом, Верховна Рада може працювати, якщо присутні 226 народних обранців, сказав Олександр Мороз, нині їх у сесійній залі зареєструвалося 264. Тож хвилюватися нема чого.

Далі народні депутати обмінялися думками з приводу політичної ситуації в країні. Їх виступи переважно стосувалися дій Президента. Насамперед його звернення до дипломатичного корпусу з проханням не підтримувати стосунки з Верховною Радою. І досі має резонанс серед депутатів третій указ глави держави, який у сесійній залі називають неконституційним. А Олександр Стоян із фракції Партії регіонів стурбований частими мандрівками Президента Україною. Він стверджує, що це аж ніяк не турбота про громадян, а кампанія, покликана підвищити імідж Віктора Ющенка. О. Стоян розповів, що має документ, в якому розписано навіть, які картинки має показувати телебачення, розповідаючи про візит глави держави в той чи інший регіон, для того, щоб показати людям «Президента в народі».

Потім парламентарії прийняли постанову, яка змушує народних депутатів бути присутніми в залі, коли на пленарному засіданні зачитуватимуть заяви про їх вихід із фракції. На думку Першого заступника Голови Верховної Ради Адама Мартинюка, це засвідчить, що народний обранець сам писав заяву. Нині, сказав Адам Мартинюк, деякі народні депутати відкликають раніше написані заяви про вихід із фракцій.

Народні обранці заслухали доповідь віце-прем’єр-міністра з питань АПК Віктора Слаути про наслідки несприятливих погодних умов для сільгосппідприємств. Під час доповіді стало відомо, що, незважаючи на належну підготовку до посівної, спека знищила врожай на десяти мільйонах гектарів земель. Такої спеки південні регіони не знали вже понад 100 років. Урядом прийнято постанову про невідкладні заходи зі зменшення негативного впливу посухи та забезпечення формування ресурсів зерна врожаю 2007 року. Якщо виникне необхідність, уряд готовий вживати додаткові заходи. Верховна Рада доручила профільному комітету вивчити це питання, а найближчим часом ухвалити відповідну постанову, яка підтримає уряд у боротьбі з наслідками посухи.

Народного депутата Олександра Касанюка затвердили членом Комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції, а Наталю Горбенко — членом Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування. Й розпочали розгляд законопроектів у другому читанні. Після перерви коаліція національної єдності виступила із заявою про те, що процес мирного врегулювання політичної кризи в односторонньому порядку блокується Президентом. Третій указ, упевнені депутати, порушує перший і сьомий пункти спільної заяви політичних лідерів. У цьому представники більшості звинувачують оточення глави держави, зацікавлене в загостренні конфлікту. Заяви депутатів про складання своїх повноважень сфальсифіковані, впевнені представники коаліції. Президент продовжує чинити тиск на Конституційний Суд. А коаліція повністю виконує всі вимоги спільної домовленості. На її думку, Україні необхідна допомога міжнародних посередників.

Після проголошення заяви депутати продовжили розгляд проектів законів. Зокрема, парламентарії розширили перелік людей літнього віку, які за заслуги перед Україною отримуватимуть пенсію вище на 20 відсотків. Сесія Верховної Ради призначила перевибори деяких сільських голів. Двом населеним пунктам в Україні повернуто історичні назви: село Вільшане на Чернігівщині тепер іменується Ольшане, а село міського типу Станищно-Луганське перейменовано в Станицю Луганську.

Наприкінці засідання депутати прийняли постанову, в якій звертаються до дипломатичного корпусу, повідомляючи, що жодних конституційних підстав для проголошення парламенту неповноважним на сьогодні немає. А Президент, згідно з Конституцією, не наділений правом встановлювати факт неповноважності Верховної Ради.

— Через місяць у нас проходитиме Парламентська асамблея ОБСЄ, за організацію роботи якої відповідає парламент України. Ця справа — честь для держави, — підсумував Голова Верховної Ради Олександр Мороз.

Народні обранці привітали з днем народження В’ячеслава Кириленка.