Днями до інфекційного відділення Житомирської обласної лікарні з ознаками гострої кишкової інфекції госпіталізовано шестеро осіб. Усі вони — мешканці села Копище, що в Олевському районі.

Фахівці обласної санепідемстанції та інфекціоністи після подвірних обходів госпіталізували ще 26 хворих, серед них — 8 дітей. Постраждалі отруїлися недоброякісними стравами на весіллі минулої неділі.

Страви для святкового столу готувались напередодні та зберігались без холоду — цими днями в селі не було електропостачання... Даний випадок отруєння — не єдиний у ці спекотні дні.

— Яких захворювань слід остерігатися літом? — «Голос України» запитав у головного санітарного лікаря МОЗ України Сергія Бережнова.

— Літо — це насамперед кишкові захворювання. Отруєння, пов’язані із зіпсованими харчовими продуктами. Це інфекції — сальмонельоз, дизентерія, різні ротовіруси... Вони в спеку прекрасно почуваються. А «харчуються» тим, що й ми, — ковбаса, м’ясо, сало. Тільки вже зіпсованими. Коли підвищується температура, навіть ті умовно патогенні мікроби, які є у воді й у звичайних умовах небезпечні, в спеку починають розмножуватися й становлять загрозу для здоров’я людини.

— Що варто робити, аби уникнути неприємностей?

— Коли говорити на місцевому рівні, треба терміново прибрати вуличну, стихійну торгівлю у містах. А населенню раджу не готувати їжу, яка швидко псується. Краще готувати сьогодні на сьогодні. Тримати страви в холодильнику. Перед вживанням ще раз їх термообробити — прокип’ятити. Не готувати складних страв: із рубленого м’яса, макаронів «по-флотськи», холодців, котлет... Якщо їжа підозріло пахне чи має сумнівний вигляд, краще її викинути —не ризикувати власним здоров’ям.

— А як стосовно води?

— Поки що в нас немає даних, що вода стала гірша. Але краще її кип’ятити.