Фахівці Міністерства освіти і науки ознайомилися з досвідом профілактичної роботи підліткової злочинності в 37 країнах. З’ясувалося, тенденції використання інформаційних технологій та необмежений доступ до глобальної мережі Інтернет є актуальною проблемою в кожній державі.

Міністр Станіслав Ніколаєнко вважає, що для її розв’язання необхідно вивчити міжнародний досвід. Питання користування неповнолітніми, зокрема, мобільними телефонами в навчальних закладах має бути врегульовано на законодавчому рівні. Міністерство освіти і релігій Греції, наприклад, обмежило використання апаратів у приміщеннях шкіл і вузів.

Зупинити поширення негативних тенденцій можна тільки спільними зусиллями державних і недержавних організацій, фахівців у галузі педагогіки, психології, медицини, права, соціальної роботи і держуправління, зазначив міністр.

Однією з причин агресивної поведінки дітей та як наслідок зростання правопорушень серед неповнолітніх є послаблення виховної функції сім’ї та недостатній контроль з боку батьків. Але школа теж не може залишатися поза виховним процесом і не впливати на формування особистості дитини.

Що може відволікти від впливу комп’ютера, реклами, високотехнологічних засобів комунікації на психіку і свідомість дитини? Організоване дозвілля і спорт.

Враховуючи це, МОН запровадило в школах фізкультурно-оздоровчий патріотичний комплекс «Козацький гарт».

Міністр вжив заходів, які, на його думку, сприятимуть зупиненню загрозливих тенденцій у молодіжному середовищі.