Привести у відповідність з міжнародними стандартами Кримінально-процесуальний, Кримінальний та Кримінально-виконавчий кодекси України пропонує Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Верховній Раді рекомендовано прийняти в другому читанні проект змін до цих законодавчих актів.

Це забезпечить демократизацію та гуманізацію законодавства, а також удосконалить його щодо кримінально-виконавчої діяльності органів та установ виконання покарань. Проект підготовлено для ефективнішого забезпечення захисту прав засуджених осіб.

Документом передбачено розширити повноваження громадського контролю. Зокрема, пропонується без спецдозволів допускати на території установ виконання покарань членів Європейського комітету із запобігання катувань чи нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження чи покарання тощо. Також передбачено привести розмір мінімальної житлової площі на засудженого у відповідність із європейськими стандартами (чотири квадратні метри проти діючих трьох).

Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності також рекомендує Верховній Раді прийняти в цілому зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення — встановлення відповідальності за порушення законодавства під час декларування зерна суб’єктами господарювання. Проектом, зокрема, пропонується стаття про відповідальність фізичних осіб за порушення порядку декларування зерна, а також стаття про органи виконавчої влади у сфері декларування зерна, яким надається право розглядати справи про адміністративні правопорушення і накладати адміністративні стягнення, передає інформаційне управління прес-служби Верховної Ради.

Учора відбулося виїзне засідання Комітету з питань соціальної політики та праці. У ньому взяли участь народні депутати, представники центральних органів виконавчої влади, Генеральної прокуратури, Федерації профспілок, організації роботодавців Вінницької, Хмельницької, Тернопільської та Чернівецької областей. Розглядали питання про стан виплати заробітної плати у названих регіонах.

Проведено також спільне засідання підкомітету з питань авіаційного зв’язку та робочої групи Державної авіаційної адміністрації України, на якому заслухано звіт робочої групи про виконання норм законодавства в частині забезпечення ефективної роботи аеропорту. А в Комітеті з питань аграрної політики та земельних відносин пройшло розширене засідання, на якому обговорили хід виконання постанови про рекомендації парламентських слухань з питання «Сучасний стан та перспективи розвитку земельних відносин в Україні». Розглянули тут і пропозиції Президента до закону про державний Земельний кадастр.

Під керівництвом першого заступника Голови Верховної Ради Адама Мартинюка відбулося засідання оргкомітету з питань підготовки 16-ї сесії Парламентської асамблеї Організації безпеки і співробітництва в Європі.