Учора в Києві зібралося більш як 20 чоловік, які змогли перебороти страшну недугу. Вони дізналися про свій діагноз і перемогли хворобу в дитинстві. Сьогодні їм у середньому по 15 років.

Коли Оксана Полякова захворіла на рак, їй було лише п’ять років. Та ні страх, ні тим більше жалість до себе не змогли збити її з переможного шляху. Цього року вона закінчує школу і планує вступати до вузу. Хоча історія і не унікальна, але досвід дівчини може вселити в серця хворих на рак надію.

— Важливо, щоб діагноз «рак» не сприймався як вирок, — ділиться своїми думками Людмила Куземська, керівник фонду «Онколог». — Це хвороба, і не більше. Як і будь-яку іншу, її можна перемогти. Єдина відмінність у тому, що тут головна зброя — віра.

Ігровий формат зустрічі полегшив тяжкість одужання. Адже участь у всіляких конкурсах брали не тільки вже здорові діти, а й ті, хто ще проходить курс лікування. Маленькі хворі на прикладі старших змогли переконатися, що перемогти рак їм під силу. І найкращий доказ цього — червонощокий веселий і цілком здоровий Сашко Шестаковський. Восени він йде в п’ятий клас і свого життя не уявляє без футболу. Хоча ще шість років тому він був на межі життя і смерті. Приклад для наслідування — і красуня Юля Навроцька, котра довідалася про свій діагноз у п’ять років і комплексувала в дитячому садку через волосся, що випало. Сьогодні вона може дозволити собі міняти і зачіски хоч щодня. А її красивому густому волоссю позаздрить кожна дівчинка.

Організували зустріч дітей благодійні фонди «Онколог» та «Сподіваюся і вірю», а також асоціація «Soleterre».

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.