Прес-конференція голови Закарпатської обласної держадміністрації Олега Гаваші була цього разу нетрадиційною і за формою, і за темою. Стосувалася вона співпраці органів влади та прикордонників в облаштуванні Державного кордону України і прикордонних застав, що на території області, згідно з європейськими стандартами.

Закарпаття межує з чотирма сусідніми державами, а загальна протяжність Державного кордону, що пролягає територією області, становить майже 470 кілометрів. На ділянку, яку охороняє Мукачівський прикордонний загін, припадає майже 320 кілометрів. На території цього загону, в селі Павшині, розташований і пункт тимчасового утримання нелегальних мігрантів. Тож виїзна прес-конференція проходила на території саме цього загону. Напередодні група журналістів разом із Олегом Гаваші та начальником Мукачівського прикордонного загону Вадимом Мотрошиловим облетіла на гелікоптері всі прикордонні застави й побачила, який вигляд має кордон з висоти пташиного польоту. Представники обласних та республіканських ЗМІ в «сухопутному» порядку відвідали прикордонні застави Велика Бийгань, Косино та Астей. Після минулорічної реконструкції застава Велика Бийгань набула європейського рівня. Вона оснащена сучасними технічними засобами, а для тих, хто тут служить, створено всі побутові умови. На заставі Косино, де нині створюється відділ прикордонної служби — підрозділ європейського рівня, триває реконструкція. Десь на початку липня всі роботи мають бути завершені, а служитимуть тут лише контрактники.

Під час прес-конференції, що проходила на заставі Астей, ішлося насамперед про те, що найбільшою проблемою для прикордонників залишаються нелегальні мігранти. Їх у навколишніх лісах затримують мало не щодня.

— Переважно це громадяни Алжиру, Тунісу, Іраку, Пакистану та Молдови, — сказав Вадим Мотрошилов. — У Павшині вони можуть перебувати до шести місяців. Це потребує відповідного фінансування, але тих коштів, які виділяються, не вистачає. Тож мусимо звертатися до різних благодійницьких фондів та організацій. Та й приміщення для утримання не відповідає вимогам. Розраховане воно на 250 осіб, а нині там перебувають 380. І взагалі, пряма функція прикордонників — охорона кордону, а не морока із затриманими порушниками. Тим паче що і митникам, і нам дошкуляють і контрабандисти. Лише з початку року було затримано три десятки транспортних засобів із контрабандним товаром.

— Не менше клопотів завдають нелегальні мігранти й області, — додав Олег Гаваші. — І все через те, що дотепер статус Павшина як пункту тимчасового притулку для нелегальних мігрантів не визначений. Ішлося про те, що його передадуть у відання Міністерства внутрішніх справ, і це було б нормальним варіантом. Але для цього потрібне остаточне конкретне рішення. Я ж вважаю, що таким пунктам у прикордонній зоні не місце взагалі. Їх треба створювати подалі від кордону, щоб у порушників не виникало спокуси перетнути його знову. Бо вони, як правило, знаходять будь-яку можливість, щоб уникнути повернення додому, і знову «штурмують» кордон. І таких випадків чимало. Групи нелегалів формуються переважно на території східної та центральної частин України, а Закарпаття, як своєрідний відстійник, мусить пожинати плоди цієї біди.

Ведучи мову про тіснішу співпрацю обласної влади з прикордонниками, Олег Гаваші підкреслив, що справа ця —спільна, бо загальнодержавна. Тому істотнішою має бути допомога прикордонникам з боку місцевих органів влади, особливо в тих районах, на території яких дислокуються застави. Тож уже найближчим часом буде розроблено спеціальну програму такої підтримки. Йдеться про те, що в районних бюджетах можна передбачити й 10—15 тисяч гривень для облаштування кордонів.

На знімку: зверху видно все. У гелікоптері — начальник Мукачівського прикордонного загону Вадим Мотрошилов (перший ліворуч) та Олег Гаваші (третій ліворуч).

Фото Лариси ПОДОЛЯК.