Фестиваль дитячих балетних вистав «Гран-па» пройшов у Донецьку вчетверте. За правилами, учасниками фестивалю можуть стати лише колективи, які покажуть нові постановки. Хоча, як каже представник оргкомітету Ніна Рябенька, бажаючих привезти просто дивертисмент, а не виставу, було вдосталь. «Жертвою» суворих правил стали навіть господарі свята: цього року в афіші не було школи хореографічної майстерності Вадима Писарєва. Як пояснив сам Писарєв, новий дитячий балет не встигли підготувати. І оргкомітет вирішив не робити винятку для донеччан.

До шахтарської столиці приїхали шість колективів. Київська муніципальна академія танцю відкрила фестиваль одноактним модерн-балетом «Чи почуєш ти мене?», постановка австрійського хореографа українського походження Алекса Урсуляка. Його ж названо кращим педагогом фестивалю. За дитячими виставами можна було здійснити кругосвітню подорож. Дитячо-юнацький театр танцю «Ритми планети» привіз балет-фентезі «Легенди Егейського моря» та етнобалет «Єгипетської пустелі міражі», зразковий ансамбль класичного танцю «Ноктюрн» із Одеси — постановку «Казки Віденського лісу», а Київський хореографічний коледж — свою версію «Кармен». Вихованці Харківської хореографічної школи показали класичну «Попелюшку», а Башкирське хореографічне училище імені Нурієва — осучаснену «Пахіту». Всього у фестивалі взяло участь понад 300 танцівників віком від 12 до 18 років.

— Ми прагнемо, щоб учасники фестивалю не лише показали себе, а й самі дивилися, — каже художній керівник Донецького академічного оперного театру Вадим Писарєв. — Тому під час гала-концертів на сцену виходитимуть дорослі професіонали з України, Кореї, США. Щоб маленькі артисти бачили, як зірка поводиться на сцені, як накладає грим. Це дуже важливо.

Співорганізатори свята — компанія «Київстар» та Благодійний фонд Вадима Писарєва «Творчий олімп». Майбутні «зірочки» та творчі колективи отримали в подарунок ноутбуки, відеокамери, mp3-плеєри та інші корисні призи. Справжнім відкриттям фестивалю назвали студента четвертого курсу Київської муніципальної академії танцю Дмитра Шарая. Вразив номер «Пізнання» на музику Альбіноні в постановці Ейфмана. Свого часу цей номер у виконанні В. Писарєва став сенсацією міжнародного фестивалю «Зірки світового балету». Тепер метр балету передав творчу естафету юному киянинові й став консультантом під час роботи.

Оргкомітет відзначив також киянку Дарію Лифаренко й харків’янку Олександру Ляшенко. Запам’ятайте ці імена: можливо, за кілька літ вони великими літерами будуть написані на афішах.

На знімку: адажіо з балету на музику С. Прокоф’єва «Ромео і Джульєтта» виконують студенти Київської муніципальної української академії танцю Юлія Верлан та Дмитро Шарай.

Фото надане відділом зв’язків із громадськістю Донецького відділення компанії «Київстар».