Познайомившись із 80-річною пенсіонеркою на тролейбусній зупинці, жінка сказала, що шукає житло на кілька днів, і запропонувала цілком пристойну плату. А вже у помешканні старенької повідала слізну історію, що торгує фруктами на ринку, виникли тимчасові проблеми з грішми, тому просить позичити їх, а поверне до копієчки, тільки-но реалізує товар. Щиросердна бабуся віддала їй усі свої заощадження — дві з половиною тисячі гривень. Квартирантка пішла, залишивши ланцюжок з хрестиком, сережки та два персні. Роздивляючись їх, бабуся виявила, що на жодному виробі немає проби. Та було вже пізно. Згодом експерти підтвердили відому істину: не все те золото, що блищить.

А до 83-річної мешканки села Мирного, що в Червоноармійському районі, завітало четверо жінок. Сказали, що треба переповити дитину. Задуривши голову господарці, викрали зі скрині всі її заощадження — 11 тисяч гривень. Житомирянку, ровесницю цієї сільської жінки, якась пройдисвітка обвела навколо пальця в самісінькому центрі міста. Цього разу «здобич» становила три тисячі гривень і 250 доларів.

Це тільки найсвіжіші історії із міліцейських зведень про зареєстровані злочини. А якщо читати їх далі, доходиш висновку, що арсенал шахрайських засобів невичерпний: зловмисниці (а на довірливих бабусь полюють саме жінки) називають себе соціальними працівниками, представниками Червоного Хреста, військкомату, інших державних і громадських організацій та установ, пропонують надання додаткових субсидій, матеріальної допомоги, обмін грошей за вигідним курсом чи під приводом «грошової реформи».

А найгірше те, що «комплекс оперативно-розшукових заходів», який «проводиться для розшуку» шахраїв, дуже часто так і залишається словами. І справді, як знайти тих, хто невідомо звідки приїхав і невідомо куди зник, якщо навіть детального словесного портрета зловмисників потерпілі дати не можуть? Але як навчити бути пильними бабусь, якщо шахрайки дурять і молодь, навіть студенток солідних вузів. Знову свіжий факт: дві невідомі жінки, знімаючи «порчу» з житомирської студентки, заволоділи її грішми та ювелірними виробами на загальну суму більш як 800 гривень...

Житомирська область.