Будинок-мрія на березі Сонячного

«Усе, що мені треба, — це кімната, де можна покласти капелюха і декількох друзів», — казав колись Дороті Паркер. Майже для двох сотень сімей це висловлювання тепер незрозуміле, бо скоро вони стануть власниками новеньких квартир у столичному будинку на вулиці Драгоманова, 1а. Здаватимуть будинок незабаром, а днями тут проводили День відкритих дверей. Майбутні мешканці Дарницького району та представники холдингової компанії «Київміськбуд» на чолі з президентом та головою правління Петром Шилюком зустрілися на порозі комфортабельної багатоповерхівки, щоб обмінятися думками.

Якщо новосілля — одна з найсвітліших подій, яку може уявити собі будь-яка родина, то «Київміськбуд» — справжній професіонал в організації цього свята. Усі інвестори, з якими довелося говорити на дні відкритих дверей, готові під цим підписатися. Адже для людей особливо цінне, що компанія дбає не лише про здавання будинку, а й про довкілля: зводять приміщення для крамниць та закладів побутового обслуговування населення, облаштовують дитячі майданчики, озеленюють територію — передбачають все, аж до парканів та урн для сміття. Будинок по вулиці Драгоманова, 1а — не виняток.

— Ми зробили все для того, щоби людям тут було зручно, — каже президент, голова правління «Київміськбуду» Петро Шилюк. — Загалом у цьому мікрорайоні забудували 128 тисяч квадратних метрів житла. Тут закладено чудову алею в зоні відпочинку. Передбачено понад чотири десятки приміщень для магазинів, офісів, хімчисток. У планах — зведення храмового комплексу Церкви Святого Миколая Чудотворця, дитячого садочка, розрахованого на 260 місць, багатоповерхового автомобільного паркінгу. Я розумію, що можуть бути й зауваження до нашої роботи, але ми їх враховуємо, і всі недоліки будуть усунені.

За словами заступника голови Дарницької райдержадміністрації Сергія Вітковського, цей район, у якому незабаром житимуть щасливі новосели, один із найбільших в Києві. Тут мешкає понад 300 тисяч людей. Для них зведено більш як сім сотень багатоповерхівок, майже три тисячі приватних будинків. Нині район розбудовується швидкими темпами. Активну участь у цьому бере холдингова компанія «Київміськбуд». Торік, приміром, в Дарниці побудовано 28 нових будинків, 15 з них — робота «Київміськбуду». Особливо Сергія Вітковського потішило озеленення озера Сонячного — одного з найчистіших у Києві.

— Керівництво району звернулося з проханням розглянути можливість впорядкувати прилеглу до водойми територію, — розповідає президент «Київміськбуду» Петро Шилюк. — Ми пішли назустріч і вже виконали частину робіт. На оснащення бігової доріжки, алеї, зони відпочинку, спуску до набережної вже пішло понад два мільйони гривень. А восени плануємо ще засадити дерева.

Мешканцям нового будинку до озера буде недалеко. Спекотного літа така перспектива тішить неабияк, однак це не найголовніша принада житла. Будинок — цегляний, його утеплено найсучаснішими методами, стверджує Сергій Тимошенко, голова Домобудівного комбінату №4, який безпосередньо зводив приміщення, тож люди не мерзнутимуть і в люті морози. Загальна площа житла — 12,260 тисячі квадратних метрів. Тут 187 одно- та двокімнатних квартир. На першому поверсі — приміщення, які урізноманітнять інфраструктуру району, на даху — творчі майстерні. Усе це зведено за 15 місяців. Символічний ключ від будинку в день відкритих дверей отримав директор експлуатувальної організації товариства «Новобудова» Віктор Шевченко. Той, у свою чергу, пообіцяв знайти підхід до серця кожного мешканця нового помешкання та сприяти розв’язанню житлово-комунальних проблем, які для новоселів особливо болючі.

Працювати складно, але робота того варта

Незабаром минатиме перший рік роботи президента та голови правління «Київміськбуду» Петра Шилюка:

— За цей період ми закінчили всі планові завдання, не зірвали жодного терміну. Пускову програму 2007 року заплановано з темпами зростання понад 115 відсотків. Розглянули задільну програму, яку вже практично сформовано. На останній сесії Київської міської ради було виділено чотири ділянки для «Київміськбуду», їх враховано в задільній програмі. Ми виграли тендер на зведення трьох будинків для потерпілих від «Еліти-центру», ще два будинки зводитимемо за кошти міста (так зване бюджетне житло). Якщо так піде далі, думаю, до 2010 року, на своє 55-річчя, «Київміськбуд» забудує свій перший мільйон квадратних метрів. А цьогоріч плануємо звести понад чотири тисячі квартир.

Нині багато говорять про дорожнечу на столичному ринку нерухомості. Цінова політика залежить від собівартості виробництва, переконує президент «Київміськбуду»:

Мене часто запитують, чи не подешевшає житло. Ще торік я зі своєю командою зробив усе можливе, щоб ціни не зростали так, як це є в Києві. І тоді, коли в місті квартири подорожчали на 50 відсотків, у нас ціна зросла на неповні 20. Однак протягом останнього часу жоден з показників собівартості (будматеріали, енергоресурси, зарплата, податки) не зменшився, тому прогнозувати зниження цін на житло важко.

У холдинговій компанії «Київміськбуд» трудиться 41 тисяча працівників. Їх чільник — Петро Шилюк у будівництві вже понад 30 років. Каже, що нині працювати складно — інвестори вимогливі, законодавство недосконале. От, приміром, через неврегульованість юриспруденції проект з реконструкції старих п’ятиповерхівок практично стоїть на місці, хоча вже навіть було виділено стартові майданчики. Та й окрім цього щоденно є 15 причин, які заважають працювати, каже президент «Київміськбуду», і приблизно три-чотири з них спрацьовують. Та нове житло все ж знаходить нових мешканців. Інвестори високо цінують організацію, яка допомагає їм стати власниками квартир, а «Київміськбуд» опікується кожним з них. Як доказ цього, під час проведення дня відкритих дверей на Драгоманова, 1а наймолодші мешканці будинку отримали подарунки від холдингової компанії.

Фото надано прес-службою «Київміськбуду».