Громадськість до виборів готова

На дострокові парламентські вибори в Україні готові прийти 69 відсотків виборців, проте майже стільки ж вважають, що ця кампанія не буде чесною і демократичною. Такі дані отримано під час опитування, проведеного Інститутом соціальної і політичної психології Академії педагогічних наук України. Респонденти — дві тисячі жителів України старше 18 років. Погрішність вибірки не перевищує 2,2 відсотка.

Як повідомив директор інституту Микола Слюсаревський, серед прихильників коаліції взяти активну участь у виборах мають намір 67,8 відсотка опитаних, а опозиції — 90. Однією з основних причин такої ситуації, вважає соціолог, стали численні заклики політиків з боку більшості ігнорувати вибори, які лунали у пресі в період загострення політичної кризи. Серед прихильників коаліції понад 80 відсотків реципієнтів не впевнені в демократичності майбутніх виборів, а серед опозиціонерів цей показник трохи перевищує 51 відсоток, інформує «Інтерфакс-Україна».

Водночас, як показало опитування, майже половина українців вважають, що разом з позачерговими парламентськими виборами потрібно провести президентські. Серед респондентів, які мають намір піти на гіпотетично можливі дострокові президентські вибори, найбільшу кількість голосів набрав Прем’єр-міністр Віктор Янукович — 34 відсотки. Лідер опозиції Юлія Тимошенко отримала 17,1, а чинний Президент Віктор Ющенко — 12 відсотків.

Готуємося приймати парламентаріїв з ОБСЄ

Учора під керівництвом Першого заступника Голови Верховної Ради Адама Мартинюка відбулося засідання оргкомітету з питань підготовки 16-ї сесії Парламентської асамблеї Організації безпеки і співробітництва в Європі. Захід відбудеться у Києві в липні цього року.

Міністри транспорту СНД домовилися спільно збудувати автомобільне кільце навколо Чорного моря

«Це збільшить інтенсивність торгових операцій між державами», — заявив після закінчення 27-го засідання координаційної транспортної наради держав—учасниць СНД міністр транспорту і зв’язку України Микола Рудьковський. А його колега з Російської Федерації Ігор Левітін зазначив, що кожна з країн «має знайти в своєму бюджеті можливість перевести ці дороги саме в дороги першої категорії». За його словами, нині кожна сторона планує фінансування будівництва, виходячи зі своїх потреб, оскільки в кожної країни різний стан доріг. І підкреслив, що, «на жаль, немає хороших доріг ні в кого, якщо розглядати ділянки навколо Чорного моря». Раніше також було вирішено зробити залізничне поромне кільце на Чорному морі, щоб пороми могли ходити через Варну, Іллічівськ, Кавказ, Поті, Туреччину.