Це — про Глухівський музей Сидора Ковпака, єдиний у країні народний музей двічі Героя Радянського Союзу, 120-річчя якого ми відзначаємо сьогодні. На жаль, судячи з усього, про це унікальне сховище пам’яті мало хто чув. Ще менше людей, котрі знають легендарного партизанського Діда, людину-легенду не з чуток. Серед них, до слова, Марія Деркач, яка пройшла із Сидором Артемовичем від Сумщини до Карпат медсестрою...

У Глухові про нього пам’ятають, його люблять малі й старі. Завдяки саме музею його імені.

Його відкрили 35 років тому на базі місцевого технікуму гідромеліорації та електрифікації сільського господарства (нині коледж Сумського національного аграрного університету). Народження музею партизанської слави пов’язано з його беззмінним керівником, заслуженим діячем культури Олександром Ревою. Він перші три роки наполегливо, що називається, по крупинках, у Києві і Москві, Санкт-Петербурзі, Сумах і Путивлі, інших містах збирав безцінні матеріали й експонати. Директор, він же екскурсовод, не припиняє пошук і сьогодні. Разом з активними помічниками — ветеранами і студентами — вдалося зібрати більш як чотири тисячі реліквій, що розкривають героїчний шлях Ковпака.

У кімнатах музею ви побачите фотографії, одяг, зброю, особисті речі воєначальника та інших партизанів його з’єднання. А головне — почуєте невигадані, маловідомі факти з життя прославленого командира Сидора Ковпака, генерала-самородка з яскравим українським характером, досвід партизанської боротьби якого вивчали і нині вивчають в арміях усіх континентів.

А став він, довоєнний голова Путивльського міськвиконкому, знаменитим воєначальником, провідним державним діячем усупереч лікарям і не тільки. У свої 54 роки в 1941-му Ковпак міг евакуюватися в тил — навоювався в першу світову і громадянську війни. Підірване здоров’я, Георгіївські хрести та інші нагороди — тому підтвердження. Але треба знати характер Сидора Артемовича, щоб зрозуміти його рішення піти в ліс. Звідти, із Спадщанського лісу, і почалася рейдова війна ковпаківців з фашистами.

Пам’яті героя сьогодні присвячено безліч заходів, які відбудуться на батьківщині полководця, в селищі Котельва на Полтавщині, Путивлі, столиці, у військових училищах і частинах. І, зрозуміло, у Глухові, де багато років працює народний музей партизанського генерала, мужнього і доброго Діда Ковпака.

Сумська область.