Фінансові ринки будуть приязно ставитися до України. Таке переконання висловив перший заступник директора-розпорядника Міжнародного валютного фонду Джон Ліпскі (на знімку) під час зустрічі з Головою Верховної Ради Олександром Морозом. Голова українського парламенту зазначив, що між нашою країною та МВФ встановлено «нормальні ділові відносини», а народними обранцями підготовлено «професійну законодавчу базу для співпраці».

Джон Ліпскі назвав парламент осередком демократії в незалежній Україні. Він поінформував про позитивний розвиток світових фінансових ринків, зазначивши, що сприятливі тенденції будуть спостерігатися принаймні до кінця наступного року. Тож, на думку першого заступника директора-розпорядника МВФ, для України створюється можливість, яку необхідно використати для подальшого зростання економіки. На його думку, зосередитися треба на запровадженні нових технологій. Також слід проводити структурні реформи. Успішне завершення переговорів про вступ до СОТ та створення необхідної законодавчої бази забезпечить більш тісні зв’язки з міжнародними фінансовими організаціями. МВФ готовий надавати Україні необхідну технічну допомогу для розвитку фінансового сектору. Його стан уже наприкінці червня оцінять фахівці фонду, які спеціально для цього приїдуть до нас. Їх висновки допоможуть скласти прогнози щодо подальшого фінансового розвитку країни.

Джона Ліпскі цікавила доля закону про акціонерні товариства, стан підготовки законопроектів, що регулюють земельні відносини, приватизаційні процеси. Голова Верховної Ради України повідомив, що минулого тижня парламент ухвалив ще 11 законів, необхідних для вступу до СОТ. Законопроекти, які торкаються стратегічних питань розвитку економіки, внесені у план законодавчих робіт на поточну та наступну сесії Верховної Ради. А от запровадження земельної реформи, у «достатньо складній ситуації», вважає Олександр Мороз. У плані є низка законопроектів, покликаних забезпечити правовий супровід ринку землі. Стосовно першого з них Президент скористався правом вето, і це гальмує ухвалення інших «земельних» законів. Говорячи про приватизацію, Голова Верховної Ради зазначив, що «завдання полягає у тому, щоб всі операції здійснювалися прозоро, відкрито, на конкурсній основі, і Фонд державного майна це забезпечить», інформує прес-служба Верховної Ради.

Під час зустрічі з Джоном Ліпскі Олександр Мороз наголосив: для успішного співробітництва з міжнародними фінансовими інституціями необхідно забезпечити політичну стабільність в Україні. А коли зустріч завершилася, Голова Верховної Ради повідомив журналістам, що третій указ Президента має розглянути Конституційний Суд. Підставою для цього він вважає «припинення роботи Верховної Ради і оголошення позачергових виборів». Протягом двох останніх місяців навколо указів Президента про розпуск парламенту ведуться гострі дискусії. Тому, вважає Олександр Мороз, КС має прийняти рішення, щоб «не допустити подібні явища в майбутньому», передає «Інтерфакс-Україна».

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.