Із Мар’яном Пшезьдзецьки я познайомилася у Варшаві. Він супроводжував нас, українських журналістів, на зустрічах з польськими банкірами й економістами. Мар’ян працював у секретаріаті прем’єр-міністра Казімежа Марцинкевича. Зараз він — радник голови правління одного з банків, що працює в Україні. Каже, що лобіює інтереси нашої країни, залучаючи польських інвесторів.

За словами співрозмовника, польський бізнес поки ще боїться працювати на українському ринку. І лякає його не стільки політична ситуація, скільки політика подвійних стандартів на місцях і недосконалість нашого законодавства.

— Які ризики для польських підприємців існують нині в Україні?

— Їх не так багато. На першому місці все-таки — закон. У цьому питанні немає ніякої стабільності. Написано одне, а на практиці зовсім інше. Закон має бути один для всіх. А тут виходить у різних фірм різні умови для діяльності. І з цим стикаються, вже починаючи з митниці. Раніше були загрози підприємництву з боку ваших обласних держадміністрацій. Постійні незрозумілі перевірки, якесь свавілля на місцевому рівні... За великим рахунком, це вже в минулому. Але не всі в Польщі про це знають. Інформація, що поширилася раніше, заважає довірі. Як кажуть, осадок залишився... При цьому багато наших бізнесменів хотіли б вийти на український ринок, — каже Мар’ян Пшезьдзецьки.

І виходять. Йдеться про кілька сотень компаній, які інвестують у дрібне виробництво. Найпривабливішими в цьому плані в Польщі вважаються західні регіони України. За словами Мар’яна, ще кілька років тому поляки вважали Західну Україну малоперспективною для бізнесу. Більшість жителів регіону виїхала відтіля за кордон на заробітки.

— Тому гадали: гроші є тільки у Східній Україні, — зізнається Мар’ян. — А сьогодні ми спостерігаємо цікавий процес. У східних регіонах дрібний бізнес не розвивається, а в західних — навпаки. Люди, котрі виїхали на заробітки, привезли гроші назад і вкладають їх у розвиток свого бізнесу. І польський бізнес готовий у цьому напрямі співробітничати. Та й ваша місцева влада починає розуміти, що польський дрібний бізнес — надійний і перспективний для регіонального розвитку.

Сьогодні найнасиченіші польськими інвестиціями — Львівська, Луцька, Івано-Франківська, Житомирська, Вінницька, Київська області. Позитивна інформація з цих регіонів зацікавлює польських інвесторів. Вони розуміють, що там можна нормально працювати.

— Що експортує Польща до України й Україна до Польщі?

— Ми здебільшого експортуємо у вашу країну будівельні матеріали, побутову техніку, продукти харчування, машини, деталі до них. А з України в Польщу йде сировина — деревина, щебінь тощо. Хоча останнім часом почали поставляти і зерно. Сьогодні Польща сама активно будується. Це пов’язано із вступом до Євросоюзу. Тому зараз перспектива за поставками в Польщу з України матеріалів, пов’язаних з будівництвом.

Будівельний бум сусідів обумовлений 80 млрд. євро, які ЄС виділив на цей процес, у тому числі 30 млрд. на дороги. Участь у Євро-2012 може змінити вже існуючі проекти. Наприклад, прискорити будівництво автобану до українського кордону, що Польща мала намір побудувати не раніш 2016 року.