Під час зустрічі з представниками дипломатичного корпусу в Україні Президент Віктор Ющенко подякував усім зовнішнім партнерам — іноземним державам, міжнародним організаціям, громадськості — за підтримку демократичного розв’язання парламентської кризи в нашій країні.

Глава держави висловив офіційну позицію: Верховна Рада України п’ятого скликання втратила свою повноважність з відповідними міжнародно-правовими наслідками.

— Прошу довести цей констатований факт до ваших столиць, — сказав Віктор Ющенко. — Віднині народні депутати можуть виконувати лише ті свої повноваження, що безпосередньо не пов’язані з повноваженнями Верховної Ради та її представництвом у зовнішніх контактах.

Президент підкреслив, що Україна впритул наблизилася до остаточного врегулювання парламентської кризи шляхом проведення дострокових виборів. Найважливішим, на його думку, є те, що процес врегулювання відбувається мирно, демократично, у політико-правовому полі. У руслі досягнутих політичних домовленостей було підписано указ про призначення позачергових виборів до Верховної Ради 30 вересня 2007 року. Указ від 26 травня визнано таким, що втратив чинність.

Віктор Ющенко наголосив, що відкидає спроби окремих політичних гравців підірвати досягнуті домовленості. Факт продовження роботи парламенту та появи невиважених заяв він назвав «контрпродуктивними».

Глава держави також офіційно запросив на вибори в Україну міжнародних спостерігачів.