Ранкове засідання 6 червня

У сесійній залі зареєструвався 261 депутат, представники фракції парламентської коаліції. Опозиція участі в роботі парламенту не брала, вважаючи, що його повноваження вже припинено. Глава парламенту Олександр Мороз привітав присутніх у ложі преси працівників ЗМІ з професійним святом — Днем журналіста і побажав їм творчості та об’єктивності.

Під час оголошення заяв від депутатських фракцій Василь Богачук (СПУ) стверджував, що домовленості, досягнуті між трьома керівниками держави, Президентом, Головою Верховної Ради і Прем’єр-міністром, порушено з боку глави держави. Депутат заявив, що Президент «монополізує владу під себе», про що свідчить втручання в роботу правоохоронних органів і судів, перетягування додаткових повноважень з боку секретаріату Президента і РНБО.

Під час оголошення заяв від депутатських фракцій Василь Богачук (СПУ) стверджував, що домовленості, досягнуті між трьома керівниками держави, Президентом, Головою Верховної Ради і Прем’єр-міністром, порушено з боку глави держави. Депутат заявив, що Президент «монополізує владу під себе», про що свідчить втручання в роботу правоохоронних органів і судів, перетягування додаткових повноважень з боку секретаріату Президента і РНБО.

Сергій Головатий назвав третій указ Президента про призначення позачергових парламентських виборів «юридично недолугим». Оскільки, за словами депутата, укази Президента мають видаватися лише на виконання законів та Конституції, а не приватних домовленостей. Сергій Головатий зауважив, що президентський указ посилається на рішення КС від 2002 року. Однак, згідно з цим рішенням КС, Верховна Рада є правочинна, коли в сесійній залі є 226 голосів, необхідних для ухвалення рішення. А якщо кількість народних депутатів становитиме менш як 300, то мають скласти присягу інші депутати за списками партій і блоків, згідно з черговістю. До того ж, наголосив парламентарій, у рішенні КС від 2002 року, на яке посилається Президент, нічого не сказано про так зване «обнулення списків». Народний обранець запропонував ухвалити спеціальну постанову Верховної Ради про порядок складання присяги депутатами за списками партій і блоків замість тих парламентаріїв, котрі склали свої мандати.

У свою чергу, Голова Верховної Ради Олександр Мороз наголосив: за Конституцією ніхто не може узурпувати владу, в тому числі й Президент. За його словами, політичні домовленості зводилися до того, що Президент видасть указ на основі Конституції України, проте правова основа указу Президента про призначення дочасних виборів на 30 вересня, за словами Олександра Мороза, сумнівна. Голова Верховної Ради стверджував, що доки не видано на конституційній основі указ Президента про дострокове припинення повноважень Верховної Ради 5-го скликання, нинішній парламент є легітимним, і Президент не може видавати указ про призначення дочасних виборів. «Процес позачергових виборів не може відбуватися без опублікування указу про дострокове припинення повноважень Верховної Ради, виданого на конституційній основі», — сказав Олександр Мороз. І додав, що правовий аналіз указу Президента свідчить про порушення низки статей Конституції України. Оскільки, за словами Голови Верховної Ради, до завершення судових розглядів справ та завершення ЦВК процедури складання повноважень народних депутатів Президент України своїм указом вийшов за межі своїх повноважень. Олександр Мороз також наголосив на потребі з’ясувати всі обставини можливості заміщення депутатів, котрі склали свої мандати, іншими кандидатами в депутати з виборчих списків партій та блоків. «Сьогодні ми маємо легітимну Верховну Раду, яка продовжує працювати, — сказав глава парламенту. — Верховна Рада уже тричі розпущена, але чотири рази легітимна».

Голова Верховної Ради Олександр Мороз запропонував прийняти постанову, згідно з якою депутати від опозиції, котрі складають свої депутатські мандати, мають бути присутні в залі в момент оголошення заяв про їхній вихід із фракцій. Для включення до порядку денного проекту постанови не вистачило голосів. Проте О. Мороз в інтерв’ю журналістам повідомив, що так сталося через певну неузгодженість між головами фракцій, і це питання ще розглядатимуть. За словами Голови Верховної Ради, без таких змін він не може виконати норму Регламенту, згідно з якою повинен повідомити ЦВК про складання депутатами повноважень і опублікувати відповідну інформацію в «Голосі України». На запитання, як діятиме коаліція, коли опозиція відмовиться знову з’явитися в сесійній залі, О. Мороз відповів: «Це їхня справа. Вони повинні будуть зайти до зали — це пряма вимога Регламенту». І додав, що за Регламентом заяви народних депутатів про вихід із фракцій оприлюднюють на наступний пленарний день після їх офіційного підтвердження.

Депутати прийняли в першому читанні проект змін до Кримінального кодексу про посилення відповідальності за злочини проти сім’ї та дітей і про розбещення неповнолітніх, а також зміни до закону «Про ліцензування певних видів господарської діяльності».

На початку пленарного засідання депутати вітали з днем народження свого колегу Петра Писарчука.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.