Ранкове засідання 5 червня

Спочатку Голова Верховної Ради Олександр Мороз зазначив, що поважає бажання народних депутатів від опозиційних фракцій скласти повноваження, проте їм потрібно цю процедуру провести відповідно до законодавства. А доти, доки Центрвиборчком не дасть Верховній Раді сигнал, що ніким замінити депутатів, які склали повноваження, парламент продовжуватиме працювати.

За словами О. Мороза, головуючий має оголосити повідомлення народних депутатів про бажання скласти свої повноваження в сесійній залі. Проте у п’ятницю цього зроблено не було, бо, по-перше, не всі депутати були присутні, а по-друге, стосовно деяких заяв виникли запитання. Тож глава парламенту вважає, що спочатку повідомлення про складання депутатських повноважень мають бути оголошені в сесійній залі, а вже після цього повинні відбутися партійні з’їзди та інші, передбачені законодавством процедури, оскільки досі немає чіткої визначеності стосовно так званого «обнуління» списків виборчих блоків. Після цього із заявами виступили представники депутатських фракцій. В. Шибко (СПУ) попередив, що будь-яке використання сили може призвести до невиконання домовленостей між Президентом, Прем’єром та Головою Верховної Ради. Василь Кисельов (Партія регіонів) висловив здивування, що Президент привітав опозиційні фракції з тим, що вони вирішили скласти депутатські повноваження, адже це означає руйнацію одного з інститутів влади.

Алла Александровська (КПУ) порадила всім почитати статтю 109 Кримінального кодексу України, в якій зазначається, що дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу, передбачають кримінальну відповідальність. На її думку, під цю статтю підпадають дії представників опозиції. Олег Калашников (Партія регіонів) повідомив, що в понеділок було пограбовано його кабінет, який розташований у приміщенні Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони. За його словами, з кабінету було винесено речі та службові документи.

Потім з інформацією про рішення Європейської комісії «За демократію через право» (Венеціанської комісії) стосовно українського законодавства виступив народний депутат Сергій Головатий. Він повідомив, що Венеціанська комісія розглянула чотири питання, які стосуються наявності достатньої законодавчої бази для проведення дострокових виборів в Україні, реєстру виборців, законопроекту про опозицію та закону про імперативний мандат. За словами С. Головатого, на думку Венеціанської комісії, однією з головних проблем під час дострокових виборів може стати процедура складання виборчих списків. У зв’язку з цим Комісія рекомендує ухвалити єдиний виборчий кодекс, який передбачав би і положення, що стосуються дострокових виборів, і питання реєстру виборців. Щодо законопроекту про парламентську опозицію Венеціанська комісія наголошує: в українській Конституції взагалі відсутнє поняття «парламентської опозиції». Відтак Комісія впевнена, що запровадження закону про парламентську опозицію ставить під загрозу незалежність депутатського мандата та порушує права фракцій і окремих депутатів, які можуть не ввійти ні до більшості, ні до опозиції. Що стосується запровадження імперативного мандата, то, за словами С. Головатого, Венеціанська комісія вважає: в європейських країнах є традиція вільного депутатського мандата, оскільки депутати — представники всього народу і відповідальні лише перед своєю совістю, а імперативний мандат, як виняток, є лише в таких країна, як Куба чи Китай. «Положення закону про імперативний мандат дають усю владу політичним органам партії, що несумісно з поширеним в Європі принципом незалежності депутатського мандата, тому Венеціанська комісія наполегливо рекомендує вилучити всі ці положення і з юридичного, і з конституційного правопорядку України», — зазначив С. Головатий.

Далі Верховна Рада розглянула проект закону «Про правовий режим земель охоронних зон об’єктів магістральних трубопроводів». За словами доповідача, народного депутата Євгена Мармазова, законопроект спрямований на врегулювання відносин, пов’язаних із встановленням охоронних зон об’єктів магістральних трубопроводів та режиму використання земель цих зон. Зокрема, прийняття цього законопроекту дасть змогу врегулювати порядок зменшення охоронних зон до доцільного розміру та запровадити диференційований підхід до встановлення окремих категорій зон безпеки всередині цих охоронних зон залежно від їх доцільного розміру. Законопроект ухвалено в першому читанні.

Наступним розглянуто законопроект про внесення змін до статті 25 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу». За словами доповідача, народного депутата Лева Гнатенка, необхідність внесення цих змін спричинена тим, що останнім часом посилилися тенденції, коли громадяни, отримавши військову освіту та офіцерське звання, відмовляються від подальшої служби, внаслідок чого держава зазнає значних збитків. Відтак пропонується, щоб курсанти, в разі дострокового розірвання контракту через небажання продовжувати навчання або через недисциплінованість та в разі відмови від подальшого проходження військової служби після закінчення вищого навчального закладу, а також особи офіцерського складу, які звільняються з військової служби протягом 5 років після здобуття освіти, повинні відшкодовувати Міністерству оборони України витрати, пов’язані з їх утриманням у вищому навчальному закладі. За попередніми розрахунками, сума такого відшкодування становитиме шість тисяч гривень за один рік навчання.

Законопроект ухвалено в першому читанні. Прийнято в першому читанні зміни до Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом». Насамкінець Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект про внесення змін до статті 5 Закону України «Про прожитковий мінімум», який передбачає оприлюднення розрахунків щомісячного фактичного розміру прожиткового мінімуму на одну особу.

Коментуючи видання Президентом України Віктором Ющенком указу про призначення позачергових парламентських виборів на 30 вересня 2007 року, Олександр Мороз піддав сумніву констатуючу частину указу, в якій ідеться про те, що вибори призначаються на підставі рішення двох з’їздів про дострокове припинення повноважень народними депутатами. «Тут є питання, бо юридично складання народними депутатами повноважень ще не доведено до кінця», — сказав він.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.