Депутати Рівненської обласної ради підтримали запит свого колеги Станіслава Савінського у регіональні заклади — територіальне управління Держпромгірнагляду в області, державне управління охорони навколишнього природного середовища та Головне управління МНС України в Рівненській області. Депутати просять надати їм інформацію про факт проведення у Вирівському кар’єрі промислових вибухів із застосуванням емульсійної вибухівки та планів з подальшого використання її на кар’єрах Рівненщини.

Нагадаю, що цей депутатський запит з’явився після публікації в газеті «Голос України» №81 за 12 травня 2007 року статті Михайла Скорика «Діоксинова «мантія». У ній журналіст написав про те, що у Вирівському кар’єрі, розміщеному в селі Гранітне Сарненського району, у квітні Державним підприємством НВО «Павлоградський хімічний завод» було здійснено промисловий вибух з використанням емульсійної вибухівки, яка виготовляється в результаті переробки ракетного палива. Наводяться висновки авторитетних зарубіжних фахівців, які доводять шкідливий вплив такої вибухівки на навколишнє середовище. Саме з цієї причини своїм рішенням № 1127 від 28 березня 2007 року сесія Криворізької міської ради доручила виконкому не узгоджувати плани згаданого хімічного заводу про використання такої вибухівки.

Чи вдасться домогтися депутатам Рівненської обласної ради, як їхнім криворізьким колегам, того, щоб таку шкідливу вибухівку не використовували на теренах Рівненщини, покаже час.

Рівне.