Голова делегації Європейського парламенту з питань співпраці з Україною Адріан Северін (Румунія) висловив гостру критику з приводу останніх політичних подій в Україні. Зокрема, як повідомляє «Інтерфакс-Україна», у своєму звіті європарламентарій зазначив, що залучення до конфлікту спецпідрозділів внутрішніх військ поставило Україну «на межу громадянської війни». За його словами, делегація Європарламенту під час відвідин України побачила, що конфронтація між державними інститутами полягає не в ідеологічних розбіжностях чи різних баченнях, а «питання полягає у поділі влади». А. Северін наголосив на важливості системи контролю та балансу і висловив думку, що дострокові парламентські вибори не розв’яжуть це питання.

Голова делегації запропонував направити в Україну місію спостерігачів на дочасні парламентські вибори 30 вересня. Однак у Європарламенті висловлюють сумнів, що такі вибори відбудуться. А за словами головуючого у Європарламенті — глави комітету з питань закордонних справ Яцека Цареуш-Вольського, обговорюють також питання про направлення в Україну моніторингової місії.

Учора комітет Європарламенту з питань закордонних справ схвалив проект доповіді депутата Міхала Томаша Камінського (Польща) про мандат на переговори з Україною про нову посилену угоду з ЄС. Зокрема, враховано низку поправок, якими визнано можливість європейської перспективи України. Водночас комітет відмовився ухвалити поправку, якою пропоновано закликати Раду ЄС надати Україні такий само статус, як і країнам Західних Балкан, — «потенційного кандидата». Проект доповіді закликає Раду ЄС та Єврокомісію до укладення з Україною угоди про асоціацію та сприяння її інтеграції до європейського єдиного ринку. Крім того, у проекті доповіді звернено увагу на поточну політичну ситуацію в Україні і, зокрема, є заклик до врегулювання політичної кризи та до запровадження нової законодавчої бази, зокрема, в діяльності політичних партій та фінансуванні політичних кампаній відповідно до стандартів ЄС.