Колишнім членам сільгосппідприємств

Чи має право колишній працівник колективного сільськогосподарського підприємства на отримання земельної ділянки?

На земельну частку (пай) мають право працівники колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства, а також пенсіонери, котрі на момент паювання земель трудилися в них або залишилися їх членами.

Списки, що додаються до державного акта на право колективної власності на землю, зокрема й тих, хто працював у сільгосппідприємстві, але звільнився, уточнювали в межах своїх повноважень сільські, селищні, міські ради й районні державні адміністрації під час паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам та організаціям. Це відбувалося переважно в 1995—1996 роках, коли проводилося паювання колективних сільгосппідприємств, товариств тощо.

Якщо самовільно захоплено ділянку

Куди звертатися в разі самовільного захоплення кимось землі?

Територіальні органи земельних ресурсів позбавлені права контролю за охороною та використанням земель. Обласні головні управління земельних ресурсів не розглядають спори, заяви, які стосуються самовільного захоплення земельних ділянок, використання їх не за цільовим призначенням. З цих питань рекомендується звертатися до Управління з контролю за використанням та охороною земель в області, до компетенції якого входить здійснення державного контролю за використанням та охороною земель, дотриманням землевласниками і землекористувачами вимог чинного земельного законодавства, веденням державного обліку та реєстрації земель, достовірністю інформації про наявність і використання їх.

Треба зазначити, що 11 січня 2007 року за № 578-V прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за самовільне зайняття земельної ділянки». Ним передбачено, що особи, які самочинно привласнили землю, несуть більшу, ніж раніше, відповідальність — не тільки штрафуються, а й позбавляються волі.

Право власності не втрачено

Що робити в разі помилкового (безпідставного) невнесення до списку-додатка до державного акта на право колективної власності на землю?

Громадянин в разі помилкового (безпідставного) невнесення його до списку-додатка до державного акта на право колективної власності на землю до проведення розпаювання і видачі сертифікатів може звернутися до зборів співвласників із питанням про внесення його особи до такого списку. Якщо розпаювання земель уже проведено, то, за згодою всіх власників сертифікатів, має бути проведено перепаювання. Коли не досягнуто згоди, то спір відповідно до чинного законодавства України розглядається лише в судовому порядку.

Підставою для надання права на земельну частку (пай) саме із земель резервного фонду особам, які були помилково (безпідставно) не включені до списку-додатка до державного акта на право колективної власності на землю, може бути і рішення суду, і розпорядження органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.

На запитання відповідав начальник Київського обласного головного управління земельних ресурсів Віктор ПЕТРУК.