Учора Президент України В. Ющенко здійснив робочу поїздку до Миколаївської, Кіровоградської та Херсонської областей, де оглянув найбільш постраждалі від посухи райони. На завершення поїздки він провів нараду з керівництвом сільгосппідприємств для вироблення спільного рішення стосовно ситуації, яка склалася із цьогорічним урожаєм.

Уряд тим часом видав постанову «Про невідкладні заходи щодо зменшення негативного впливу посухи та забезпечення формування ресурсів зерна врожаю 2007 року». Постанова містить три складові: підготовка до посівів 2008 року, в тому числі забезпечення насіннєвим ресурсом, забезпечення потреб держави в зерні та забезпечення фінансових ресурсів для допомоги сільгоспвиробникам і закупівлі зерна до агрофонду. Зокрема, до нього планується закупити 710 тисяч тонн зерна врожаю 2007 року. Аграрному фонду дано дозвіл розпочати закупівлю зазначених обсягів за середньозваженими біржовими цінами.

До державних закупівель, окрім пшениці, зараховано і такі технічні культури, як кукурудза та фуражний ячмінь. Ресурсом для виконання положень постанови є ухвалені минулого тижня зміни до держбюджету. 50 мільйонів гривень буде виділено для поповнення насіннєвого фонду, 200 мільйонів — на фінансування господарств, які постраждали внаслідок посухи, ще на 100 мільйонів гривень буде збільшено фінансування агрофонду для закупівлі своєї частки зерна — 12 відсотків від обсягу споживання.

Згадана постанова передбачає введення нульового мита для ввезення зернових в Україну. Йдеться про безмитне ввезення зерна із країн далекого зарубіжжя, бо з переважною більшістю країн СНД діє режим вільної торгівлі, там і так нульова ставка мита.

Що стосується квот на експорт зернових у наступному маркетинговому році, то їх приймуть лише у крайньому разі, заявив віце-прем’єр-міністр з питань АПК В. Слаута. «Ми запропонували зернотрейдерам працювати на внутрішньому ринку, бо ціни тут вже зрівнялися із світовими», — сказав він.

Обмеження експорту квотування та ліцензування у 2006—2007 маркетинговому році не підірвало експортний потенціал держави. За словами В. Слаути, якщо 2005 року валове виробництво зерна становило 38,1 мільйона тонн, то експорт зерна — 12,5 мільйона тонн, або 32,9 відсотка від виробництва. У 2006 році за валового виробництва 34,3 мільйона тонн експорт становив 11,4 мільйона, або 33,2 відсотка. А по таких технічних культурах, як соняшник та ріпак, у нинішньому маркетинговому році структурна частка експорту зросла на 27 та 35 відсотків відповідно. «Тож експортний потенціал ніхто не втратив», — підкреслив віце-прем’єр-міністр.

Остаточна сума допомоги регіонам, які постраждали внаслідок посухи, буде визначена після підбиття балансу валового збору зерна в нинішньому році, наголосив Віктор Слаута. «Коли два міністерства (Мінагрополітики та МНС) зведуть всі збитки, можливо, ми й на 100 відсотків їх відшкодуємо», — заявив він.

Віктор Слаута підкреслив, що, окрім грошей з держбюджету, уряд задіє ще низку механізмів. По-перше, йдеться про перенесення на наступний рік всіх податків до місцевих і центральних бюджетів аграрними підприємствами постраждалих областей. «По десяти областях це становить близько 700 мільйонів гривень», — заявив віце-прем’єр-міністр. За його словами, уряд вийшов з пропозицією вдвічі збільшити обсяги відшкодування відсотків за отримані аграріями з постраждалих регіонів комерційні кредити. «Якщо сьогодні з 17 відсотків держава погашає 8, то, можливо, ми погашатимемо майже весь відсоток», — підкреслив віце-прем’єр-міністр.

Уряд розглядає питання забезпечення аграріїв пальним. Наразі в прийнятій постанові паливному блоку уряду доручається розібратися з ситуацією на ринку пального. Пропонується виділити додаткові обсяги ввізного пального для постраждалих областей. Південним областям, можливо, передати 90 тисяч тонн дизельного пального за зниженими цінами. Але це окрема постанова.