Через півсотні років відновлено джерело поблизу села Видерта Камінь-Каширського району. Воно стало п’ятнадцятим з тих, що їм дали друге життя фахівці облводгоспу.

День для освячення джерела видався спекотним, тридцять градусів! В таку пору особливо цінуєш ковток чистої прохолодної води. А до найближчої криниці п’ять кілометрів.

Цю місцину в селі Видерта називають урочищем Криниця. У давнину тут ріс густий ліс. Потім його викорчували. Розташовані на підвищенні, землі в цій болотистій окрузі вважалися найкращими, тому й припали до душі місцевим поміщикам. До війни тут була криниця. Сюди ходили з усієї округи. Хоч води довкола не бракувало, але вона пахла болотом, мала присмак заліза. Потім тут провели меліорацію, і криниці не стало.

Цієї весни Камінь-Каширське райуправління водного господарства вирішило відшукати і впорядкувати старе джерело.

— Ми розчистили й поглибили меліоративний канал, закріпили відкоси, зробили місточок і альтанку, відкопали джерело і поставили на ньому дерев’яний зруб, — розповів начальник управління Панас Матвійчук. — Окрім наших фахівців, тут працював лісничий Бузаківського лісництва Камінь-Каширського міжгосподарського лісгоспу Микола Ришитовський.

Освятив криницю настоятель Свято-Різдво-Богородичного храму села Видерта отець Анатолій. Прийшов на посвячення й Архип Вавдіюк, тесть якого до війни мав тут садибу.

— Вода з джерела мала приємний смак, що в наших низинних місцях буває нечасто. Сюди, хоч і далеченько, ходили не лише з Видертої, а й сусіднього села Грудки. А також косарі, пастухи, орачі з довколишніх полів. Радий, що знову ожило джерельце, вода в ньому така, як колись. Громадою берегтимемо і доглядатимемо криничку.

Вже від’їжджаючи, ми бачили, як польовими стежками до кринички їхали і їхали велосипедами люди. Шкода лише, що до свята не прилучилася школа. Кращого уроку бережливого ставлення до природи годі й придумати.

Заслуговує поваги робота Камінь-Каширського управління водного господарства. З ініціативи його фахівців і передусім начальника Панаса Матвійчука в районі друге життя отримали чотири джерела. Активно до цієї справи долучаються сільські ради. Загалом, за даними Волинського облводгоспу, в області вже облаштовано 15 джерел. І робота ця триває.

— Є намір привести до ладу криницю в селі Городок Луцького району, з якої колись брали воду герої драми Старицького «Циганка Аза», — ділиться планами начальник відомства Юрій Бахмачук. — Як буде згода, зробимо це разом з обллісгоспом.

Волинська область — один з головних постачальників питної води в Україні. Тут бере витоки найбільша притока Дніпра — Прип’ять, в області протікає понад 130 великих і малих річок. І всі починаються з джерел. Тож спасибі людям, які бережуть їх!

Волинська область.

На знімку: освячує джерело отець Анатолій.

Фото автора.