Чому українські дівчата, яких вважають одними з найкрасивіших у світі, не задоволені своєю зовнішністю? Наше опитування показало, що кожна восьма бажає змінити свій ніс, кожна п’ята — ріст, а кожну друга — фігуру. І якщо перші два бажання можна назвати суто індивідуальними, то з останнім виникає багато проблем. «Масовий похід «по худорбу» до добра не доведе!», — попереджають психологи. Але молоденьких дівчат погрози не лякають. Вони готові на постійне виснаження свого організму дієтами, надмірними фізичними навантаженнями і самодокорами, мовляв, «яка я товста!».

Краса, крім того, що це страшна сила, — ще й синтез індивідуальних рис і якостей людини. Кожен красивий по-своєму. І не думайте, що це просто спосіб виправдати вади. Але чому втрата ваги стала нав’язливою ідеєю дівчат світу? Хоч як це дивно, але винуваті в ситуації, що склалася, — засоби масової інформації. Реклами тренажерів і пігулок для схуднення, антицелюлітних кремів, дискусії про «некрасивість повноти» роблять свою справу. Вони роз’їдають мозок молоденьких дівчат, травмуючи чутливість їхньої особистості. А в такому родючому ґрунті легко розвивається безліч хвороб.

Одна з найстрашніших — анорексія. До 60-х років минулого століття це захворювання зустрічалося досить рідко. «Масово відомою» анорексія стала після смерті Карен Карпентер із групи «The Carpenters». У 25 років Карен удалося досягти своєї мрії. Тоді її вага становила 36 кілограмів за росту 161 сантиметр. Постійні голодування призвели до надмірного виснаження організму. Одного дня її знайшли на підлозі в гардеробній. Карен було 32 роки, коли її серце зупинилося...

У 2006 році просто на подіумі померла 22-річна модель Луісель Рамос. Постійно боючись погладшати, дівчина не вживала нічого, крім салату-латуку і дієтичної коли. Від цієї ж недуги померла зірка модельного бізнесу Ана Кароліна Рестон. Дівчині був лише 21 рік. За росту 170 сантиметрів її вага ледь досягала 40 кілограмів. Єдине, що могла собі дозволити з’їсти Ана Кароліна, були яблука і помідори. Це далеко не всі випадки, коли молоді дівчата виснажують себе до смерті.

Лише тоді, коли краса й успіх дівчини не залежатиме від кілограмів і сантиметрів, у тіло нашого суспільства повернеться здоровий дух.