У Луганську відбулась ІІ міжнародна наукова конференція «Стосунки Сходу і Заходу України: суб’єкти, інтереси, цінності».

Мабуть, не буде перебільшенням сказати, що проблемою стосунків Заходу і Сходу сьогодні особливо не переймаються ні секретаріат Президента, ні Кабінет Міністрів України. Принаймні звернення організаторів форуму, в ролі яких виступили Луганський і Дрогобицький педагогічні університети, до цих вельми високих інстанцій, інших владних структур, на жаль, залишились без будь-якої реакції. Без реакції, отже, і без сприяння. Водночас науковці вважають, що Україна швидше досягне консолідованої стабільності, коли порозуміння насамперед знайдуть такі два потужні регіони країни, як Галичина і Донбас. Звичайно, можна припустити, що своєрідну роль у консолідації населення відіграє Майдан. Попри всілякі політичні настрої і цілі людей, які з’їхались до Києва мітингувати, зрештою, вони тут знайомляться, спілкуються, розуміються, домовляються. Одне слово, пізнають одне одного і в такий спосіб змінюють нав’язаний політиками стереотип «ворога». Україна, схоже, починає розумітись знизу, і, дай Боже, щоб це добре зерно проросло. А загалом, на думку луганського професора Іллі Кононова, Київ, на жаль, сьогодні не в змозі об’єднати націю країни, бо виступає лише в ролі центрального оператора українського політичного ринку.

Слід зауважити, що одностайності в думках не було і серед учасників міжнародної конференції. Одні вчені вважають, що проблема «Схід—Захід» надумана, інші — навпаки, що вона є. В одному вони дотримуються єдності: тема широкомасштабна і вимагає досконалого вивчення. Початок уже покладено. Завдяки зусиллям Луганського та Дрогобицького педагогічних університетів проведено соціологічні дослідження, які частково відтворюють наявну ситуацію стосунків між двома регіонами і визначають шляхи її вирішення. Але це лише початок. Основна велика робота попереду. Насамперед йдеться про національну ідею, яка поки що чітко не сформована. Досі триває дискусія, на чому саме слід базувати поняття «нація» — на політиці чи етносі? Якою повинна бути модель національного авторитаризму на етапі посттоталітарної адаптації українського суспільства? Науковці мають різні погляди на ці питання, але для того вони і зібралися, щоб знайти зони докладання зусиль, що підуть на користь країні.