Перспективи розвитку двостороннього співробітництва у галузі ядерної енергетики обговорювали під час зустрічі Голова Верховної Ради Олександр Мороз та голова Федерального агентства з атомної енергетики Російської Федерації (ФААЕ «Росатом») Сергій Кирієнко.

Сергій Кирієнко поінформував про підписання між «Укратомпромом» і «Росатомом» протоколу, який декларує наміри співпраці підприємств атомного енергопромислового комплексу обох держав. За його словами, це «дає можливість в усіх напрямах виходити на поглиблення співробітництва»: у сфері технічного супроводження атомної галузі, підвищення безпеки і продовження строків експлуатації енергоблоків АЕС, проектування і будівництва нових АЕС. Сторони розглянули питання про створення спільних підприємств у сфері видобутку і збагачення урану, а також виробництва ядерного палива. Сергій Кирієнко запевнив, що Росія готова інвестувати видобуток урану на Новокостянтинівському родовищі.

Голова Верховної Ради України звернув увагу на те, що у протоколі задекларовано довгостроковість співробітництва двох відомств. Олександр Мороз підкреслив важливість поглиблення такої співпраці, особливо з огляду на обмеженість традиційних видів палива — газу та вугілля.

За словами Олександра Мороза, якщо прагматично забезпечуються інтереси обох держав, така співпраця необхідна. «Це інтеграція наших країн, яка не суперечить євроінтеграції України», — сказав він. Під час зустрічі також обговорювано проблему збереження та утилізації ядерних відходів, повідомляє прес-служба Верховної Ради.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.