Багато хто вважає, що «травичка» не шкідлива для здоров’я. Дехто навіть твердить, що вона корисна. Але от реальні дані і свідчення очевидців.

1. В марихуані міститься в 6 разів більше смол, ніж у звичайній тютюновій сигареті (а в деяких її сортах навіть у 25 разів більше). Це значить, що шлях до хронічного бронхіту, раку горла, раку легень, підвищеного артеріального тиску, серцевої аритмії стає в 6 разів коротший.

2. У разі регулярного куріння марихуани знижуються розумові здібності (концентрація уваги, пам’ять, мислення). Простіше кажучи, людина починає «гальмувати». Це відбувається через відмирання клітин головного мозку, унаслідок чого він починає працювати, як у шизофреніка.

«В інституті в мене було два одногрупники, які на першому курсі найкраще за нас усіх знали англійську мову. Приблизно в цей само час вони почали регулярно «балуватися» коноплями. Я це знав, тому що спілкувався з ними. Приблизно через рік вони самі стали помічати проблеми з пам’яттю й реакцією. На третьому курсі вже не могли вивчити напам’ять навіть кілька абзаців англійського тексту» (Ігор Д., 24 роки).

3. Марихуана дуже погано впливає на статеві органи. Справа навіть може дійти до безпліддя. І це, на жаль, не жарт.

4. Бувають і фізичні наслідки від перевищення дози.

«Одного разу хлопець з мого двору викурив потрійну дозу марихуани. Його зубні нерви відреагували на це так, що йому здавалося, начебто сверблять зуби. Він весь вечір чухав ясна, доки не роздер їх до крові. Коли він уже не міг витримати цей жах, то взяв у коморі плоскогубці й вирвав собі кілька передніх зубів» (Леонід К., 21 рік).

Серед підлітків побутує думка, що до марихуани не виникає ніякої залежності. Але це не так. Ось лише основні фізичні розлади, які бувають у курців:

* головний біль. Він може тривати від кількох тижнів до двох місяців. І перший час — особливо інтенсивний;

* нічна пітливість. Іноді така сильна, що доводиться міняти білизну. Вона може тягтися від кількох ночей до місяця;

* потовиділення. Це один із природних шляхів позбавляння тіла від токсинів. От тільки в тих, хто курить марихуану, ця пітливість часто супроводжується неприємним запахом;

* кашель з мокротинням. Ще один шлях, яким тіло очищає себе. Може тривати від кількох тижнів до шести місяців;

* проблеми з травленням: втрата апетиту, шлункові кольки після їди, пронос і нудота;

* тремтіння і болі в м’язах;

* запаморочення.

Отака вона, «безневинна» травичка. Забирає молодість, здоров’я, життя...

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.