Більшість людей під час хвороби йде до лікарні, як на плаху. Та є на Сумщині лікувальний заклад, де ці страхи перед невідомістю зникають невідомо куди, щойно хворий ступає на його територію. Це — Сумський обласний спеціалізований диспансер радіаційного захисту населення. Людські страхи вмить нівелює причепурений п’ятигектарний дендропарк, понад десяток квітників, де, навіюючи спокій, верховодять тюльпанові оази та чистота і охайність. Далі — більше.

У вестибюлі головного лікувального корпусу, сповиваючи людську душу благодаттю і вірою, повертають хворим надію ікона святого Пантелеймона, що потопає в розкішному зимовому саду з екзотичними рослинами, та крилатий вислів уславленого російського клініциста Матвія Мудрова: «Не потрібно лікувати хворобу тільки по одному її імені, а необхідно лікувати самого хворого, його тіло, органи, сили».

Кожен з нас прекрасний лише в гармонії, коли в здоровому тілі нуртує здоровий дух, — переконана головний лікар обласного диспансеру, заслужений лікар України Тетяна Мовчан. — Тож, зцілюючи фізичні недуги, ми завжди прагнемо оздоровити й духовне єство наших пацієнтів. Вони, либонь, як ніхто інший, потребують фізіотерапії у вигляді лікарської чуйності, уваги та співчуття.

І справді. На обліку в диспансері — понад 20 тисяч постраждалих від страшного Чорнобильського армагедону, більш як 12 тисяч з яких — безпосередні ліквідатори катастрофи, котрі, ризикуючи власним життям, врятували націю, а на додачу ще й пів-Європи від смертельної небезпеки. Всі вони свідомо клали своє здоров’я на вівтар цієї перемоги, отримавши на згадку про подвиг «букет» із шести-восьми хвороб, який охрестили науковим терміном «поліорганність патології». Тому колектив диспансеру за всіх нас нині віддає борг нашим рятівникам. Тут повертають чорнобильцям надію і здоров’я понад півтори сотні чарівниць і чарівників у білих халатах: майже 50 лікарів (45 відсотків з них вищої категорії) та більше сотні середнього медичного персоналу.

Віддають, дякувати Богові, згідно з клятвою Гіппократа: «Не нашкодь!». За 16,5 року існування сумського радіаційного диспансеру (до речі, саме він був започаткований першим в Україні. — Авт.) вдячні хворі заповнили своїми подяками близько дюжини фоліантів. Дякувати колективу зразкового медичного закладу справді є за що.

До речі, колектив диспансеру під керівництвом Тетяни Мовчан та її правої руки начмеда Світлани Чернишової ще майже 10 років тому започаткував власну систему медичного обслуговування хворих, якою нині залюбки користуються у багатьох радіаційних диспансерах України. Зерно цієї системи — виїзні лікарські бригади, які щотижня у повному бойовому спорядженні в середньому здійснюють близько чотирьох профілактично-лікувальних виїздів у райони області. Таке медичне всеозброєння, окрім медогляду, забезпечує повноцінну реабілітацію пацієнтів з визначенням правильної схеми лікування. Слід зауважити, що виїзні бригади не обмежують своє перебування тільки районними центрами, а в разі потреби, а вона виникає постійно, торують шлях до найвіддаленіших сільських населених пунктів, де скупчено проживають чорнобильські переселенці та ліквідатори. У весняне й осіннє бездоріжжя, літню спеку та зимову стужу. А після цього ще й проводять консультації, на яких знайомлять місцевих колег з новими препаратами та методами лікування, здебільшого вже апробованими у стінах диспансеру.

Тільки за останні роки сумські медики впровадили десяток нетрадиційних методів лікування хворих. Це, зокрема, герудотерапія (лікування п’явками), голкорефлексотерапія, гідроколонотерапія та інші. Тож не випадково саме на базі Сумського обласного диспансеру радіаційного захисту населення за участю провідних спеціалістів наукового центру радіаційної медицини АМН України для вітчизняних медиків було проведено науково-практичну конференцію.

Сумська область.

На знімках: лікарняний корпус.

Фото автора.