Ви коли-небудь звертали увагу на матусь, які прогулюються з візочками у парках? Зовсім юні обличчя. Фактично діти виховують дітей. Наскільки ж молоде обличчя у сучасного материнства? Як поводитися батькам, які зовсім не очікували такої новини від 15-річної донечки? І, зрештою, чи можна взагалі запобігти виникненню такої ситуації?


Батьківська наука


2004 року засоби масової інформації лихоманила подія, що сталася в Харкові: 11-річна дівчинка стала наймолодшою мамою в Україні. Та висновки, у принципі, зводилися до одного: це неприпустимо, що наші діти так легко і нерозважно можуть стати батьками. І це в той час, коли інформація про запобігання небажаній вагітності не просто доступна — її занадто багато!
Справді, чи можна винити у цьому лише дітей? Адже все, що вони вміють, або все, про що не знають, залежить від їхніх батьків. Правильний підхід до інформування власної дочки чи сина про те, як на світ з’являються діти та як запобігти небажаній вагітності, допоможе вберегтися від проблем у майбутньому.
Дитина починає цікавитися взаєминами між чоловіком та жінкою у віці від трьох до шести років. Підлітки усвідомлюють свою сексуальність, та мине час, поки вони з нею звикнуться. Ось тоді — черга батьків все пояснити.
На жаль, дорослі соромляться розмовляти про це зі своїми дітьми, але потім хапаються за серце від наслідків такої сором’язливості. І це лише шкодить. Оберіть слушний момент та розкажіть дитині про сексуальні стосунки між чоловіком та жінкою. Звісно, хтось може порадити якусь цікаву книжку, де все «розкладено по поличках». Це корисно, однак обговорити прочитане все-таки варто. Дитина, батьки якої уникають відвертої розмови, шукає інформацію деінде: здебільшого — це друзі, в яких вже є хоч якийсь досвід, телебачення або ж якась сумнівна література.
Якщо батьки не в змозі розпочати таку бесіду, слід звернутися до людини, яка зробить це за них. Але при цьому важливий фактор довіри до цієї особи і батьків, і дітей.


Шокуюча новина


Марина і сьогодні з жахом згадує про ті події. Дівчинці було 16 років, коли вона зрозуміла, що вагітна. Та розповісти про це хоч комусь не наважувалася, тим більше що майбутній батько одразу злякався та попередив, що все заперечуватиме. Власне, це її проблема і їй треба все вирішувати самотужки. Марина приховувала цей факт так довго, як могла. Навіть не зверталася до лікарів. Думку про переривання вагітності відкинула одразу: дівчина понад усе хотіла мати цю дитину!
Та одного дня все-таки вирішила розповісти про все матері. Дома був страшенний скандал: Марину залякували та вмовляли, погрожували та благали. Не про аборт, адже було вже пізно, але поїхати кудись, народити та віддати дитину до дитячого будинку. Марина була налаштована рішуче: я буду матір’ю!
Сьогодні Марині 21 рік, її донечці — чотири. До речі, народила Марина на свій день народження — каже, зробила собі подарунок. Та найжахливіше в цій історії те, що батьки відвернулися від своєї єдиної дитини та від своєї онуки. «Ти нас осоромила!» — заявила Маринина мама. Це були останні слова на адресу доньки.
Коментує психолог Світлана МОРОЗЕНКО:
— Насамперед хочеться звернутися до батьків, яких дитина поставила перед фактом: я буду матір’ю або батьком. Пам’ятайте: за все, що ви скажете цієї миті, нести відповідальність саме вам! Тому добирайте слова, тон, яким розмовлятимете, і в жодному разі не ображайте та не залякуйте свою дитину!
Вислухайте її: адже це вже доросла та розумна людина, яка має право на власний вибір! Якщо вас не влаштовує її позиція, не поспішайте нав’язувати свою. Звісно, ви доросліші, мудріші, маєте життєвий досвід. Але не забувайте, що ваша донька чи син мають власне життя, а ви лише допомагаєте зробити його кращим.
Ваша розмова з дитиною має бути довірчою та відвертою. Та після бесіди уважно ставтеся до донечки чи сина, прислухайтеся та радьтеся. Пам’ятайте, що багато підлітків йде на переривання вагітності, навіть не повідомивши про це батьків. Наслідки такої поведінки можуть бути дуже сумні: наприклад, майбутнє безпліддя.
Не забувайте, що ваша реакція цієї миті закладає в дитині майбутнє ставлення до жінки, вагітності і взагалі до родини та дітей.
Дитина — це наше майбутнє, у яке ми вкладаємо любов, ласку, ніжність та доброту. Народження нової дитини — це радість в житті ваших сина чи доньки та у вашому власному!

P. S. Звісно, проблема підліткової вагітності — це соціальна проблема. Адже поки не зміниться ставлення в родині до «дорослих» розмов з власними дітьми, не контролюватимуться жорсткіше телебачення та книжковий ринок, наші дочки ще не раз шокуватимуть фразою: «Мамо, я скоро стану мамою!»


Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.