Долю другого указу ще не визначено

Конституційний Суд іще не приймав жодного рішення щодо другого указу Президента про дострокове припинення повноважень Верховної Ради п’ятого скликання і проведення дострокових парламентських виборів. Це запевняють у КС, коментуючи оприлюднений одним із інтернет-агентств начебто текст відповідного рішення суду, в якому президентський указ начебто визнано неконституційним. «Рішення з цього приводу ще не прийнято», — заявив журналістам виконувач обов’язків голови КС Валерій Пшеничний. За його словами, ця справа перебуває на стадії вивчення.

«Конституційний Суд сприймає цю публікацію як провокацію, спрямовану проти конституційного правосуддя в нашій державі», — йдеться у заяві прес-служби КС. Прес-служба підтвердила, що справа про конституційність другого указу глави держави про дострокове припинення повноважень Верховної Ради справді нині перебуває на розгляді в КС. «Проте рішення щодо нього не приймалося і голосування не відбувалося», — наголошено в заяві.

Голів судів призначатиме Рада суддів

До врегулювання у законодавчому порядку призначення на посади голів, заступників голів судів загальної юрисдикції та звільнення з таких посад ці функції здійснюватиме Рада суддів України як вищий орган суддівського самоврядування у період між з’їздами суддів України. Як повідомляє прес-служба Верховного Суду, таке рішення прийняла Рада суддів.

Як відомо, у зв’язку з визнанням КС неконституційним положення Закону «Про судоустрій України», відповідно до якого голова, заступник голови суду призначаються на посаду та звільняються з посади Президентом, в законодавстві України виникла законодавча прогалина в механізмі призначення суддів на адміністративні посади в судах та звільнення з цих посад. Водночас, за даними Верховного Суду, 1 червня 2007 року завершилися повноваження більш як 300 голів і заступників голів судів загальної юрисдикції. На своєму засіданні 31 травня Рада суддів призначила більш як 100 суддів на вакантні посади голів і заступників голів апеляційних та місцевих загальних судів.