Вечірнє засідання 31 травня

Парламентарії ухвалили лише закони, які регулюють вступ України до СОТ.

Були проголосовані зміни до законів про вивізне (експортне) мито на відходи та брухт чорних металів; про ставки вивізного (експортного) мита на брухт легованих чорних металів, брухт кольорових металів та напівфабрикати з їх використанням. Також змінено закони про стандарти, технічні регламенти та процедури оцінки відповідності і про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті. Удосконалено закони про митний тариф та страхування. Внесено зміни до деяких актів про правову охорону інтелектуальної власності, що стосується виконання вимог, пов’язаних із вступом України до СОТ. Змінено закон про податок на додану вартість щодо оподаткування сільськогосподарських товаровиробників. Змінено положення закону про ставки ввізного (експортного) мита на насіння деяких видів олійних культур.

Народним обранцям було запропоновано розглянути проект змін до Закону «Про приватизацію державного майна». Він стосується гарантійного платежу (застави) у разі звернення позивача до суду про призупинення або припинення приватизації об’єктів або пакетів акцій. Однак більшість парламентаріїв не підтримали цю пропозицію. Після чого у засіданні оголосили перерву.

Після її закінчення Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк повідомив, що 31 травня ЦВК зареєструвала народним депутатом України Богдана Костинюка, обраного 26 березня 2006 року в багатомандатному загальнодержавному виборчому окрузі. Його включено до виборчого списку блоку «Наша Україна». Новообраний депутат склав присягу перед Верховною Радою.

Затим народні депутати мали розглядати законопроекти стосовно дострокових виборів. Але, як сказав Адам Мартинюк, вони ще не були готові. Після чого очільник «Нашої України» В’ячеслав Кириленко повідомив, що народні депутати фракцій НУ і БЮТ подали заяви про складання ними депутатських повноважень і дотримали свого слова. Було прийнято рішення розглянути ці документи на пленарному засіданні у п’ятницю.