Ранкове і денне засідання 1 червня

Ранкове засідання розпочалося з традиційного обміну думками представників фракцій. Зокрема, Петро Цибенко (КПУ) заявив, що з’являється дедалі більше підстав вважати, що міністра внутрішніх справ Василя Цушка було отруєно за його чіткі дії на підтримку коаліції. Іван Бокий (СПУ) повідомив, що, за його інформацією, готувався арешт міністра внутрішніх справ Цушка і тільки повідомлення про його тяжкий стан зупинило цей сценарій. Євген Філіндаш (СПУ) також наголосив, що йому точно відомо: Василя Цушка було отруєно.

«Вже відомо, хто і як це запланував. Організатори знаходяться на вулиці, що розміщена недалеко від парламенту», — сказав він. Утім, Голова Верховної Ради Олександр Мороз поінформував, що мав телефонну розмову з Василем Цушком, його стан здоров’я відповідає діагнозу, і незабаром він повернеться до роботи.

Народні депутати розпочали розгляд двох законопроектів про внесення змін до Закону «Про вибори народних депутатів України» та деяких інших законодавчих актів (стосовно порядку проведення позачергових виборів до Верховної Ради та заміщення народних депутатів, повноваження яких було достроково припинено). За словами автора одного із законопроектів Миколи Оніщука («Наша Україна»), передбачається внесення змін до одинадцяти статей закону про вибори народних депутатів.

Водночас проект закону передбачає доповнення статті 101 частинами, які визначають механізм змін у виборчих списках партії чи блоку партій після проведення виборів, в тому числі виключення з таких списків усіх кандидатів. Зокрема, пропонується, щоб партія, яка висунула кандидатів у депутати, включених до її виборчого списку, що взяв участь у розподілі депутатських мандатів, може прийняти рішення про виключення зі свого виборчого списку кандидата у депутати, який за підсумками результатів виборів вважається не обраним, або всіх кандидатів у депутати, які за підсумками виборів вважаються не обраними у будь-який час після дня виборів до реєстрації особи як народного депутата. Таке рішення приймається з’їздом партії чи міжпартійним з’їздом блоку і є винятковою компетенцією партії чи блоку. Після цього Центральна виборча комісія не пізніше як на третій день має виключити зазначених у повідомленні кандидатів з виборчого списку партії чи блоку.

«Суб’єктом виборів є партія чи блок, тому це їх право виключати кандидатів у депутати зі своїх списків», — сказав М. Оніщук. Також законопроект містить положення, за яким окружні та Центральна виборча комісії зобов’язані встановити результати виборів депутатів незалежно від кількості виборчих дільниць, у яких голосування було визнано недійсним. Тобто визнання голосування недійсним у межах територіального виборчого округу не допускається.

Співавтор другого законопроекту про внесення змін до закону про вибори народних депутатів Сергій Матвієнков (СПУ) зазначив, що чимало пропонованих змін породжені тим, що сьогодні «немає довіри однієї сторони до іншої». Зокрема, він вважає: коли ми хочемо, щоб вибори об’єднали Україну, то потрібно встановити, щоб позачергові вибори визнавалися такими, що не відбулися, якщо в них взяло участь менше половини виборців, включених до списків. «Потрібно, щоб вибори проходили не однієї частини України», — сказав він.

У законопроекті, представленому С. Матвієнковим, пропонується, щоб органи державної і прикордонної служби за три дні до дня виборів подали до окружних виборчих комісій відомості про осіб, які зареєстровані у межах відповідної адміністративно-територіальної одиниці та які фактично перетнули державний кордон і на момент подання таких відомостей були відсутні дані про їх повернення на територію України.

Окрім того, пропонується вилучити із закону норму, яка передбачала, що виборець, котрий бажає проголосувати вдома, повинен разом із заявою про таке бажання подати документ, що засвідчує його нездатність пересуватися самостійно. Автори законопроекту вважають, що в цьому разі буде достатньо власноручно написаної заяви з проханням забезпечити йому голосування за місцем перебування.

Ще одна пропозиція С. Матвієнкова передбачала внесення змін до статті 9 Закону «Про вибори народних депутатів України», відповідно до якої для участі в позачергових виборах не може бути зареєстрована особа, повноваження якої були достроково припинені за її заявою. «Якщо народний депутат добровільно склав із себе повноваження, то це означає, що він не бажає працювати у парламенті», — зазначив С. Матвієнков.

Під час обговорення цих законопроектів Олег Білорус (БЮТ) зазначив, що встановлення порога явки виборців у 50 відсотків — це порушення Конституції, оскільки держава повинна забезпечити громадянам можливість вибору, але не може заганяти їх на виборчі дільниці. Петро Симоненко (КПУ) заявив, що його політична сила наполягає на утворенні повноцінного реєстру виборців, на тому, щоб за кордоном могли проголосувати лише ті громадяни, які перебувають на консульському обліку, та щоб було запроваджено 50-відсоткову явку виборців.

Однак Микола Оніщук («Наша Україна») заявив, що фракція не може підтримати пропозицію про встановлення 50-відсоткової явки виборців, про те, що прикордонна служба має за три дні повідомити про осіб, які перетнули кордон, оскільки вони можуть повернутися безпосередньо у день виборів. Фракція не погоджується з тим, щоб голосування вдома відбувалося без будь-якого підтвердження про нездатність громадян пересуватися самостійно.

Проте наступне голосування показало, що законопроект, який доповідав М. Оніщук, підтримали лише 174 народні депутати, які представляють опозиційні фракції. Отже, за основу було взято законопроект, представлений С. Матвієнковим, за який проголосував 251 народний депутат. Після цього, зважаючи на те, що представники опозиції заявили про свою незгоду з ухваленням цього законопроекту в цілому, головуючий оголосив півгодинну перерву, під час якої представники парламентських фракцій спробують знайти спільну думку в цьому питанні.

Після перерви головуючий Адам Мартинюк повідомив, що консультації представників фракцій тривають, і вони зводяться до того, чи може Верховна Рада голосувати за закон у цілому, якщо до нього є заперечення. А оскільки опозиція такі заперечення висловлювала, то головуючий закрив засідання.

На початку засідання головуючий привітав з днем народження Тараса Чорновола та Олега Лукашука.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.