Учора в парламенті відбулася зустріч Голови Верховної Ради Олександра Мороза та Прем’єр-міністра Віктора Януковича з представниками акредитованого в Україні дипломатичного корпусу. Глава парламенту, зокрема, поінформував дипломатів про те, як реалізується спільна заява, підписана Президентом, Прем’єр-міністром та Головою Верховної Ради.

«Фактично всі пункти з боку Верховної Ради виконуються і, думаю, будуть виконані повністю, хоча зробити це за два дні практично неможливо», — сказав він. З другого боку, Голову Верховної Ради турбує пункт 3 заяви, який передбачає, що вибори повинні відбутися на підставі статті 82 Конституції України, тобто після того, як депутати напишуть заяви, і відповідно до процедури парламент налічуватиме менше 300 осіб. «Ця норма спрацьовує, коли немає резерву депутатів, а тим часом тільки в четвер прийняв присягу новий депутат, що вказує на те, що списки «не обнулені», — вважає глава парламенту.

До того ж, за словами О. Мороза, 25 заяв народних депутатів про складання повноважень (із 168 написаних) викликають сумніви. Найбільше Голову Верховної Ради турбує 7 пункт заяви, в якому сторони зобов’язалися не втручатися у діяльність судових органів та прокуратури.

Тим часом склалася ситуація, що сьогодні одночасно є мало не три генпрокурори, блокується робота Конституційного Суду, бо «держохорона перевіряє, який суддя прийшов, який не прийшов, ведуться бесіди з суддями». Тому О. Мороз заявив, що «доти, доки не буде припинено втручання у діяльність судових та правоохоронних органів, не можна стверджувати, що заява виконується всіма сторонами».

«Відразу після підписання спільної заяви наші дії було спрямовано на досягнення компромісу, але там, де компроміс знайти неможливо, рішення ухвалюється більшістю голосів парламенту», — наголосив Віктор Янукович. Водночас він вважає, що дуже важливо, щоб цей процес був демократичним і щоб ухвалені парламентом рішення підписав Президент. Віктор Янукович також наголосив, що коаліція виконуватиме всі пункти спільної заяви, але для неї дуже важливим, принциповим питанням є повернення у правове поле Генпрокуратури. «Є Генпрокурор — це Медведько. Президент, наскільки мені відомо, з цим погодився і має підписати відповідні укази», — зазначив глава уряду. Він запевнив дипломатів, що коаліція й надалі зберігатиме спокій і стоятиме за політичне вирішення кризи, але тільки в межах Конституції.